Merkel hiver ut Verizon

«Snowden-effekten»: Den tyske regjeringen stoler ikke på amerikansk telekom.

Merkel hiver ut Verizon
VRAKER: Forbundskansler Angela Merkel og den tyske regjeringen har kansellert en kontrakt med amerikanske Verizon. Bilde: REX/Reynaldo Paganelli/All Over Press

Berlin (NTB-Reuters): Den tyske regjeringen har kansellert en avtale med det amerikanske telekom-firmaet Verizon etter at det i fjor ble avdekket at USA drev omfattende avlytting i Tyskland.

Av alle den amerikanske varsleren Edward Snowdens avsløringer om overvåking i Tyskland, var det særlig opplysningene om at USA til og med avlyttet statsminister Angela Merkels mobiltelefon, som provoserte tyskerne mest.

Den tyske regjeringen krevde at USA inngikk en gjensidig avtale om ikke å spionere på hverandre, men samtalene brøt sammen da USA ikke var villig til å innfri alle de tyske kravene.

Tyskland iverksatte samtidig en større overhaling av interne kommunikasjoner og regjeringens sikre nettverk, og kanselleringen av kontrakten med Verizon er første konkrete resultat av gjennomgangen.

Høyt sikkerhetsnivå

Innenriksdepartementet sier at båndene mellom utenlandske etterretningsorganer og kommunikasjonsfirmaer som er avslørt, viser at den tyske staten trenger et høyt sikkerhetsnivå i sine kritiske nettverk.

Verizon har hittil stått bak infrastrukturen til nettverket regjeringen bruker til kommunikasjon mellom departementene, men denne oppgaven blir nå overlatt til Deutsche Telekom.

Ifølge rapporter som ble offentliggjort i fjor, ble Verizon pålagt å overlate telefonregistrene til sine internasjonale og hjemlige kunder til amerikanske etterretningstjenester.

Men Detlef Eppig, som er sjef for Verizons tyske filial, sier at de som et tysk firma må holde seg til tysk lov, og at USA ikke kan pålegge dem å gi ut data. (©NTB)

    Les også: