Merkel vil ha fortgang på nytt DLD

Bruker terrorangrepene i Paris som argument.

Merkel vil ha fortgang på nytt DLD
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mener at mer omfattende overvåkning av elektronisk kommunikasjon vil bidra til at flere terroraksjoner vil bli stoppet i framtiden. Bilde: REX/Reynaldo Paganelli/All Over Press

I en tale til parlamentet (Bundestag) i går tok Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sterkt til orde for å få på plass lovverk om datalagring i EU. Ifølge BBC News handlet talen om tiltak som kan forhindre angrep av den typen som skjedde i Paris i forrige uke.

Uttalelsene er oppsiktsvekkende fordi både Merkel selv og mange tyskere med henne protesterte kraftig da masseovervåkningen til blant annet amerikanske NSA ble kjent.

EU-direktivet fra 2006 om datalagring, det vil si lagring av metadata om elektronisk kommunikasjon, ble erklært ulovlig av EU-domstolen i april i fjor. Det Merkel ønsker nå, er å få fortgang på arbeidet med et revidert direktiv.

– Vi bør øve press slik at EU-kommisjonen, slik at det reviderte utkastet til EU-direktiv som har blitt lovet, blir presentert raskt, slik at det deretter også kan implementeres i tysk lov, sa Merkel ifølge BBC News.

Advarer

Merkel tilhører kristeligdemokratene (CDU). Koalisjonspartneren, sosialdemokratene (SPD), er mer forsiktige.

Ifølge BBC News advarte SPDs leder i forbundsdagen, Thomas Oppermann, mot forhastede handlinger i tilknytning til datalagring. Han vil heller at lærdommen fra angrepene i Paris først må studeres grundig.

Paris-angrepene har også i andre land, som Storbritannia, ført til at politikere nå krever at landets politi, sikkerhets- og etterretningstjenester må få utvidede muligheter til å overvåke elektronisk kommunikasjon.

    Les også:

Les mer om: