Merkel vil ha fortgang på nytt DLD

Bruker terrorangrepene i Paris som argument.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mener at mer omfattende overvåkning av elektronisk kommunikasjon vil bidra til at flere terroraksjoner vil bli stoppet i framtiden.
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mener at mer omfattende overvåkning av elektronisk kommunikasjon vil bidra til at flere terroraksjoner vil bli stoppet i framtiden. (Bilde: REX/Reynaldo Paganelli/All Over Press)

Bruker terrorangrepene i Paris som argument.

I en tale til parlamentet (Bundestag) i går tok Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sterkt til orde for å få på plass lovverk om datalagring i EU. Ifølge BBC News handlet talen om tiltak som kan forhindre angrep av den typen som skjedde i Paris i forrige uke.

Uttalelsene er oppsiktsvekkende fordi både Merkel selv og mange tyskere med henne protesterte kraftig da masseovervåkningen til blant annet amerikanske NSA ble kjent.

EU-direktivet fra 2006 om datalagring, det vil si lagring av metadata om elektronisk kommunikasjon, ble erklært ulovlig av EU-domstolen i april i fjor. Det Merkel ønsker nå, er å få fortgang på arbeidet med et revidert direktiv.

– Vi bør øve press slik at EU-kommisjonen, slik at det reviderte utkastet til EU-direktiv som har blitt lovet, blir presentert raskt, slik at det deretter også kan implementeres i tysk lov, sa Merkel ifølge BBC News.

Advarer

Merkel tilhører kristeligdemokratene (CDU). Koalisjonspartneren, sosialdemokratene (SPD), er mer forsiktige.

Ifølge BBC News advarte SPDs leder i forbundsdagen, Thomas Oppermann, mot forhastede handlinger i tilknytning til datalagring. Han vil heller at lærdommen fra angrepene i Paris først må studeres grundig.

Paris-angrepene har også i andre land, som Storbritannia, ført til at politikere nå krever at landets politi, sikkerhets- og etterretningstjenester må få utvidede muligheter til å overvåke elektronisk kommunikasjon.

    Les også:

Til toppen