JUSS OG SAMFUNN

Merkel vil styrke EUs personvern

Er under press etter spionskandalen i USA.

KREVER SVAR: Tysklands forbundskansler Angela Merkel vet godt at USAs overvåking av nettjenester har vakt sterke reaksjoner i Europa. Bildet er fra en lynvisitt Merkel hadde til Norge i februar.
KREVER SVAR: Tysklands forbundskansler Angela Merkel vet godt at USAs overvåking av nettjenester har vakt sterke reaksjoner i Europa. Bildet er fra en lynvisitt Merkel hadde til Norge i februar. Bilde: Vidar Ruud, ANB / All Over Press
15. juli 2013 - 08:50

Tysklands mektige forbundskansler Angela Merkel krever åpenhet fra de amerikanske nettgigantene om hvem de utleverer våre persondata til.

– De må fortelle oss i Europa hvem de gir data til, sa Merkel i et intervju med den tyske allmennkringkasteren ARD i helgen.

Avsløringene av det amerikanske etterretningsorganet NSAs (National Security Agency) omfattende overvåking av data- og teletrafikk forrige måned, etter lekkasjer av varsleren Edward Snowden, har vakt sterke reaksjoner verden over – ikke minst blant europeere.

Forbundskansleren er ifølge BBC under press for å avsløre hvor mye hennes egen regjering visste om NSAs aktiviteter, samt å sørge for at Tysklands strenge personvernlover ikke brytes.

Flere EU-land har krevd umiddelbare svar på anklager om at USA har overvåket EU-kontorer i Washington, New York og Brussel, skrev NTB i begynnelsen av juli.

Merkel sa søndag at hun «forventer en klar forpliktelse fra den amerikanske regjeringen om at de i fremtiden vil overholde tysk lov».

Vil ha forente EU-regler

Videre lovet hun at hennes egen regjering vil innta en «svært strikt holdning» i pågående forhandlinger om reviderte personvernregler i EU, melder BBC.

Ifølge kansleren gjør dagens ulike systemer i medlemslandene det vanskelig å kontrollere hvem som har tilgang til nettjenestenes persondata.

– Vi har gode databeskyttelseslover, men hvis Facebook er registrert i Irland, så er det irsk lov som gjelder. Derfor trenger vi forente europeiske regler, sa Angela Merkel til ARD.

Da Tysklands jernkvinne for første gang kommenterte NSA-overvåkingen tidligere denne måneden, brukte hun sterke ord som «en ekstremt alvorlig hendelse», ifølge The Guardian.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.