KOMMENTARER

Merkelig oppstyr om Apple-patent

Brukes trolig av flere konkurrenter, men ingen avgjørende funksjon.

Patentet handler om den vertikale markøren eller feltet som er gjengitt på høyre side av listen som vises i illustrasjonen i Apples patent.
Patentet handler om den vertikale markøren eller feltet som er gjengitt på høyre side av listen som vises i illustrasjonen i Apples patent. Bilde: Apple-patent 8,223,134

Apple har fått innvilget et patent (8,223,134) på en detalj som brukes i brukergrensesnittet til en del systemet som konkurrerer mot selskapets iOS-plattform. Nå skriker en rekke nettaviser opp om dette betyr katastrofe for ikke minst Android, som tilsynelatende har en tilsvarende detalj i enkelte deler av brukergrensesnittet.

En del av avisene ser ikke engang ut til å ha fått med oppsummeringen av patentet, men mener at dette dreier seg om et patent på flerberøringsgrensesnitt.

Slik i alle fall jeg tolker patentet, uten å være noen ekspert på patentspråk, så dreier det seg om en markør som vises ved siden av lister eller dokumenter som kan rulles opp eller ned på en berøringsskjerm. Det dreier seg ikke om et tradisjonelt rullefelt, men en altså en markør som gjengir omtrent hvor i dokumentet eller listen man befinner seg. Markøren dukker opp når man begynner rullingen, og forsvinner igjen en kort stund etter at man har avsluttet rullingen.

Men patentet er omfattende og kan være mer spesifikt enn beskrivelsen over. Det må jeg nok overlate til andre å avgjøre.

Men slik det er beskrevet over og i den innledende og teksten i patentet, så er dette funksjonalitet som i alle fall tilbys av Android.

Apple leverte inn en søknad om patentet i januar 2007, allerede før iPhone kom på markedet, noe som betyr at det amerikanske patentkontoret har brukt usedvanlig lang tid på å behandle det. Om det betyr at det er grundigere behandlet enn det som tilsynelatende er sedvanlig for kontoret, er for tidlig å si.

Apple leverte inn en søknad om patentet den 5. mars 2012.

Det har skjedd gjentatte ganger at patenter har blitt godkjent selv om oppfinnelsen egentlig ikke er ny. I det siste har det vært en rekke rettsaker hvor slike patenter har blitt omstøtt.

Om dette er tilfellet her, vil vise seg. Apple har her en gylden mulighet til å kreve royaties fra både Google, Android-partnere og kanskje til og med applikasjonsutviklere. Også andre mobilplattformer kan være berørt.

Avhengig av hvor mye Apple vil kreve, vil dette sannsynligvis ende opp i en rettssal. Først da får man vite om patentet egentlig har noen verdi. Funksjonen er dessuten ikke noe som er helt avgjørende for brukeropplevelsen. Man kan velge å fjerne den eller finne opp noe lignende som ikke dekkes av patentet.

Hva mener du? Kjenner du til at teknologien som beskrives i abonnementet har blitt brukt eller omtalt før Apple beskrev den?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.