FORBRUKERTEKNOLOGI

Merkelige opplevelser med MSN Messenger

MSN Messenger-tjenesten virker igjen, men Microsoft skal se nærmere på et underlig fenomen en del brukere opplevde.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. okt. 2004 - 11:39

Som digi.no skrev mandag, var Microsofts hurtigmeldingstjeneste, MSN Messenger, utilgjengelig for brukerne blant annet store deler av gårsdagen. Først sent på kvelden virket det som om tjenesten var blitt stabil igjen.

Siden Microsoft ikke umiddelbart gikk ut med noen forklaring på hva problemene skyldtes, dukket det opp en rekke spekulasjoner om årsaken.

Den mest utbredte spekulasjonen, som ble distribuert i debattfora og chatsystemer over hele Norden, fortalte på svensk at årsaken var fortsatt bruk av betautgaven av MSN Messenger 7.0, som av sikkerhetsgrunner ble trukket tilbake av Microsoft i forrige uke. Microsoft hadde i utgangspunktet også stengt av mulighetene for å koble opp denne versjonen til Messenger-tjenesten, men en patch til programmet skulle likevel gjøre slik oppkobling mulig.

Et annen faktor som ble ansett som en mulig årsak, var den nye ormen W32.Funner, som spres via MSN Messenger-tjenesten.

Helge Birkelund, portalsjef i MSN Norge, forteller derimot i dag til digi.no at problemene oppsto i forbindelse med rutinemessig vedlikeholdsarbeid som ble gjort mot slutten av helgen. Birkelund beklager at dette har berørt så mange brukere.

Birkelund avviser at Funner-ormen skal ha hatt noen betydning i denne sammenhengen. Spredningen av ormen er i tillegg svært begrenset, Symantec melder om noen titalls tilfeller.

Birkelund kjenner ikke til ryktene om at betautgaven av MSN Messenger 7.0 skulle skape problemer, men sier at man aldri bør benytte betautgaver som er blitt trukket tilbake.

    Les også:

I tillegg til at mange ikke fikk logget seg på i går, samt at mange meldinger ikke kom fram, meldte flere lesere, blant annet Steven Stieng, at de i går mottok meldinger fra ukjente Messenger-brukere, gjerne midt i en pågående samtale, og stort sett på spansk eller portugisisk. Se skjermdumpen nedenfor.

Brukeren joelson er ukjent for de andre

Birkelund forteller til digi.no at han før dette ikke hadde hørt om slike tilfeller i Norge, men ser alvorlig på saken og lover å bringe den videre.

- Sikkerheten i systemet er kritisk for oss, sier han.

Om dette nivået av sikkerhet og oppetid er tilstrekkelig for bedriftene som bruker MSN Messenger eller tilsvarende systemer for bedriftsintern kommunikasjon, gjenstår å se. Mange anbefaler bedrifter å i stedet sette opp en slik tjeneste på en egen server, hvor bare de ansatte har tilgang. Da vil bedriften også bedre kunne kontrollere opptiden til tjenesten.

Vurderer din bedrift å sette opp en egen hurtigmeldingsserver etter episoden i går? Send oss tips på harald@digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.