Mesterspionens fargerike og lekne PC-kompanjong

Liker du å stresse deg selv til maksimal digital effektivitet i arbeid og lek er James Bonds nyeste Windows CE-drevne sambandsboks påkrevet. Men vokt deg hvis sjefen insisterer på å klipse en HP Jornada 430SE fast på beltet ditt.

Liker du å stresse deg selv til maksimal digital effektivitet i arbeid og lek er James Bonds nyeste Windows CE-drevne sambandsboks påkrevet. Men vokt deg hvis sjefen insisterer på å klipse en HP Jornada 430SE fast på beltet ditt.

Hewlett-Packards nyeste lomme-PC, Jornada 430SE, har en rolle i den nyeste James Bond-filmen, antakelig tilsvarende den Nokia Communicator hadde i en av den britiske mesterspionens tidligere opptredener. Agent 007 har ellers vært påpasselig med å uttrykke sin besettelse av det europeiske i valg av biler og annet periferiutstyr. Det eneste amerikanske han ellers omgås utenom embets medfør - skjønt når har han egentlig fri? - er en og annen dame.

Valget av Jornada 430SE kan følgelig oppfattes symbolsk som et langt skritt mot Amerika. Den trauste finske teknologien har måttet vike for et apparat mer i pakt med epoken der Europa ikke lenger er arena for supermaktrivalisering, men heller et noe trivielt vedheng til Bill Gates' ambisjoner om Windows fra vugge til grav. Valget av den lille Windows CE-drevne enheten med fargeskjerm og innebygget MP3-spiller, varsler at det er like før agenten mister hemningene mot å vise seg i hvite sokker og blomstershorts.

Funksjonelt uttrykker valget en sinnsfrivolisering, siden det åpenbart hadde vært enklere å kommunisere med en WAP-telefon enn med et apparat som krever tilkobling for å gå online. Men muligheten for å lagre digitale bilder av venner og familie, og lytte til MP3-låter - og også spille kabal - har kanskje et større intrigefornyende potensial.

Sammenliknet med sine tastaturbelagte søstre (680) utgjør den tastaturfrie 430SE et framskritt - dersom man ser bort fra den voksne 820 som det faktisk går an å skrive på. 430SE har - i likhet med konkurrentene fra Compaq og Palm - en trykkfølsom skjerm der du gis valget mellom virtuelt tastatur og en form for håndskriftsgjenkjenning. Du bruker den medfølgende spesialpennen - den ligger i en innebygget slire på boksen - enten til å klikke suksessivt på bokstavene du vil ha skrevet i et notat eller en kalenderoppføring, eller til å tegne pene bokstaver som håndskriftsgjenkjenneren prøver å tolke etter beste evne.

Min håndskrift dugde ikke - "Seminar" ble til "5emumar".

Da tenåringen lånte apparatet med beskjed om å fylle det med MP3-filer, støtte vi på problemer. Det verste er at det tar usigelig lang tid å få kopiert noen minutter med musikk - langt mer enn musikken varer. Så var det problem med fleroppgavekjøringen. Tenåringen oppfattet straks muligheten for å kombinere kortspill og disco. Men kabalen sporet MP3-spillet til hakkemodus, når den ikke selv flyttet kort som lus på tjærekost.

Med enda en låt i lasten gikk det virkelig galt. Musikken hakket seg usikkert i en uendelig sløyfe, og vi fikk ikke kontakt med noen av programmene. Av og på hadde ingen virkning. Men på undersiden fikk spesialpennen kontakt med en liten "reset" knapp. Da kom det opp en formaning om å sjekke systeminnstillingen. Musikken hadde fylt opp det som var satt av i minnet til data. En enkel justering fikk maskinen på rett kjøl igjen.

Skal du betro deg til en 430SE, må du satse. Skaff deg alt av ekstrautstyr, slik at du kan gå online via spesialkort til telefonnettet eller GSM. Fyll den opp med alt du kan av tilleggsminne. Sørg for å gjøre den til din PCs konstante kompanjong, slik at alt som er av avtaler og telefonlister holdes gjensidig ajour. Gå gjennom alle hverdagens situasjoner, og tenk ikke hva du kan gjøre for din Jornada, men hva din Jornada kan gjøre for deg. Den kan nemlig ganske mye. Bruk den til diktat og notat, til lyd og til bilde. Sky ingen anstrengelse eller utgift. En fargerik, leken og musikalsk digital hverdag krever sitt. Er du den rette for din Jornada, blir dere begge lykkelige.

Er du ikke den rette, sitter du igjen med den samme følelsen som foran en sovende Furby.

Jeg foretrekker pus.

Veiledende kundepris eks mva er 4750 kroner, 249 kroner mindre enn det Telehuset har på 420-modellen. Telehuset har ikke 430SE i sitt assortissement ennå.

Blant tidligere artikler om lommemaskiner kan nevnes:


Til toppen