MetaPad - IBMs ultimate bærbare

Windows XP-drevne "MetaPad" i C6-format har verken skjerm eller tastatur. Tilkoplet spesialmoduler blir den bord-PC, plagg-PC eller hånd-PC.

MetaPad er et konsept som IBM har vist til amerikanske IT-journalister for å få tilbakemeldinger på ideer som kanskje kan bli til kommersielle varer om noen år. Slik den er presentert, består MetaPad av en sort boks på rundt 12,5 ganger 8 ganger 2 centimeter, altså liten nok til å pakkes inn i en vanlig C6-konvolutt. Vekten er rundt et halvt kilogram.

Inne i boksen er det en 800 MHz Crusoe-prosessor, en 10 gigabyte disk og 128 megabyte minne. Det hele kjøres under standard Windows XP. På utsiden av boksen er det bare et kontaktpunkt mot tilleggsutstyr.

Boksen alene gir følgelig ingen funksjonalitet. Den blir først meningsfull når den koples til tilleggsutstyr. IBM forestiller seg en vogge på pulten som du skyver MetaPad inn i, og som igjen er koplet til skjerm, mus, tastatur og nettverk. Når du kommer på jobb skyver du den inn i vogga på arbeidsplassen. Du har en tilsvarende vogge med skjerm, tastatur og mus hjemme eller på andre alternative arbeidsbord.

En annen type tilleggsutstyr omdanner MetaPad til en avansert hånd-PC ved å tilføre den en liten skjerm og trådløs nettilgang. Brukergrensesnittet er den trykkfølsomme skjermen, eller over IBMs taleprogram Via Voice.

En tredje type tilleggsutstyr kopler MetaPad til et headset med øyeskjerm og til et eller annet tilpasset pekeredskap, slik at du kan bære den i beltet og betjene den uten å bruke armene, altså en enkel form for "plagg-PC".

IBM regner med å ha kommet tilstrekkelig langt med prosjektet til at de kan begynne å prøve apparatet ut i det virkelige livet i løpet av noen få måneder. Det kan også være aktuelt å lisensiere MetaPad-prototyper til utvalgte kunder.

Til toppen