TELEKOM

Mexicansk landsby måtte lage eget mobilnett

Ble ignorert av teleselskapene.

Endelig kan vi ringe, folkens!
Endelig kan vi ringe, folkens! Bilde: Rhizomatica
30. aug. 2013 - 14:56

Den vesle landsbyen Ville Talea de Castro ligger på 1600 meters høyde, godt bortgjemt blant vill og vakker natur i fjellkjeden Sierra Norte, helt sør i Mexico.

Her har drøyt to tusen innbyggerne, i hovedsak zapotec-indianere som livnærer seg på kaffeproduksjon, ønsket seg mobildekning i årevis.

Brev sendt til gjerrigknarken Carlos Slim – verdens rikeste mann som kontrollerer de tre største mexicanske telegigantene, ble ignorert. Ingen så seg tjent med å investere i infrastruktur på en så øde plass.

Da tok de likegodt selv affære og etablerte sitt eget mobilnett.

Med bistand fra frivillige organisasjoner og universiteter fikk fjellandsbyen til slutt på plass nødvendig datautstyr og radioantenner.

Tidligere i år gikk startskuddet for mikrotilbyderen Red Celular de Talea, melder AFP.

Initiativet kom i stand etter mer enn to års planlegging og utallige dugnadstimer.

Mobilnettet er av typen GSM og ser ut til å være basert på fri programvaren OpenBTS, ifølge prosjektsiden på innsamlingstjenesten Indiegogo. Se også denne nettsiden for ytterligere detaljer.

Innbyggerne betaler bare en brøkdel av hva mobilabonnement koster i større mexicanske byer. 15 pesos i måneden (7 norske kroner) gir fri bruk av meldinger og samtaletid. Det er mulig å ringe både innenriks og til USA fra det nye mobilnettet, ifølge Global Post.

Rhizomatica from rayuelavalpo on Vimeo.Les også:
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.