Meyer må utsette borgerportalen

Bankenes treghet gjør at moderniseringsminister Meyer må seg utsette sitt prestisjeprosjektet MinSide.

Bankenes treghet gjør at moderniseringsminister Meyer må seg utsette sitt prestisjeprosjektet MinSide.

Moderniseringsministeren Morten A. Meyer lanserte ideen om borgerportalen MinSide tidlig i fjor høst. MinSide skulle være en personlig nettportal med tilgang til alle offentlige tjenester, og ble lovet lansert allerede 1. juli i år.

Planen vakte oppsikt og fikk enstemmig skryt i IT-bransjen - nå ble det endelig konkrete og visjonære tiltak i stedet for stadige nye planer. Men planen vakte også oppsikt - man skulle gjennomføre et kompliserte integrasjonsprosjekt med et budsjett på bare åtte millioner kroner og lansere på en gitt dato.

En annen stor utfordring er at portalen krever at brukere logger seg på med en sikker, elektronisk ID, for nettsiden vil inneholde mye sensitiv informasjon om den enkelte. Norsk Tipping har gitt en del av sine brukere en slik ID, men det er bankene med BankID som vil sikre at alle voksne, norske innbyggere får den nødvendige nøkkelen.

digi.no har påpekt allerede i november at langt fra alle ville ha fått BankID innen 1. juli. Bankene er flere år bak skjema med BankID.

- Jeg ser utfordringen, alle nordmenn sitter nok ikke med en digital signatur til neste sommer, uttalte Lars Bjørgan Schrøder, prosjektleder for MinSide til digi.no i november.

    Les også:

Og nå har departementet innsett utfordringen. Meyer har utsatt lanseringen av MinSide til desember skriver Aftenposten. Årsaken er nettopp at e-signaturløsninger ikke kan leveres i tide. Lanseringen av portalen blir utsatt et halvt år til 30. desember.

Ifølge Meyer er det bare Buypass (eid av Norsk Tipping og Posten) som så langt har sluttet kravspesifikasjonene til innen e-signatur. I samarbeid med næringsminister Børge Brende etablerer Meyer nå en felles sikkerhetsløsning for publikum og næringslivet.

Ifølge Aftenposten forteller BankID og Telenor som er de største leverandørene av e-signatursertifikater, at løsningen er klar og at de ruller e-signatursertifikater nå som også kan tilpasses MinSide.

Også Zebsign leverer banksystemer for flere e-signaturtilbydere og hevder å være i rute.

Til toppen