Michael Dell trekker seg

I juli overlater Michael Dell CEO-posten til dagens nestkommanderende Kevin Rollins.

I juli overlater Michael Dell CEO-posten til dagens nestkommanderende Kevin Rollins.

Michael Dell har vært daglig leder i Dell siden han opprettet selskapet i mars 1984 i sitt første år som student. Kevin Rollins ble hyret inn som ekstern konsulent for å hjelpe selskapet gjennom problemer tidlig på 1990-tallet, og ble i 1996 ansatt som sjef for selskapets operasjoner i USA. Samarbeidet med den elleve år yngre gründeren fungerte særdeles bra, og i mars 2001 ble Rollins COO (Chief Operating Officer eller administrativ leder) og president. Siden skal arbeidsfordelingen mellom de to utviklet seg slik at Dell tar seg av det teknologiske, Rollins av den daglige driften, og begge deler ansvaret for det strategiske.

I går ble det kunngjort at Dell overlater stillingen som CEO til Rollins fra 16. juli, men fortsetter som styreformann. Det antas at den nye stillingsfordelingen i første omgang vil få minimale innvirkninger på det praktiske. På sikt er det uklart i hvilken utstrekning Dell vil utnytte anledningen til å reorientere seg mot gjøremål utenfor selskapet. Han har siden 1998 sitt eget investeringsfirma, MSD Capital KKP, med store poster i restaurantkjeden International House of Pancakes og søtningsmiddelprodusenten Equal, som en egen veldedig stiftelse som han driver med sin ektefelle.

Rollins gir en stor del av æren for Dells reorientering mot markedssegmenter, og varige fokus på kostnadskutt, som har økt selskapets årsomsetning fra 5 milliarder dollar i 1996 til 41,4 milliarder dollar de siste fire kvartalene. I april 2003 ble han utnevnt til Bush-regjeringens rådgivende komite for handelspolitikk (Advisory Committee for Trade Policy and Negotiation) som rapporterer direkte til minister for internasjonal handel Robert Zoellick.

Til toppen