JUSS OG SAMFUNN

Michael Dell under mistanke i USA

Beveget seg på kanten av loven i forholdet til Intel, mener finanstilsynet SEC.

14. juni 2010 - 08:57

I forrige uke ble det kjent at pc- og systemleverandøren Dell er i samtaler med USAs finanstilsyn SEC om selskapets regnskaper og forhold til prosessorleverandøren Intel. SEC skal rette et spesielt fokus på gründer, styreformann og toppsjef Michael Dell.

Før helgen fortalte Dell (selskapet) at samtalene med SEC dreide seg om flere innvendinger mot selskapets regnskapsførsel, blant annet knyttet til forholdet til Intel, og at det var satt av 100 millioner dollar med tanke på en utbetaling til SEC for å få alt ut av verden. Dell forventer et forlik med SEC som ikke medfører noen innrømmelse av skyld fra selskapets side, og som også gjør det mulig for toppsjefen å fortsette i sine verv.

SEC har ikke selv kommentert saken.

SECs innvendinger og beskyldninger mot Dell beskrives kun i vage ordelag: Regnskapene inneholder mangelfulle opplysninger, og Dell kan være skyldig i uaktsomt brudd på informasjonsplikten overfor investorer.

En artikkel i Wall Street Journal i dag forteller, med utgangspunkt i både anonyme kilder hos Dell og uttalelser fra Dells talsperson Jess Blackburn, at SEC er spesielt opptatt av at Dell skulle vært mer åpen om hvilken rolle rabattene de fikk fra Intel i årene 2002 til 2007 spilte i forhold til selskapets lønnsomhet.

Denne interessen knyttes til opplysninger som er kommet fram i et søksmål som anklagemyndigheten i delstaten New York, ved «attorney general» Andrew Cuomo, anla mot Dell i november i fjor. Her påstås det at Dell mottok 6 milliarder dollar i rabatter fra Intel i perioden februar 2002 til januar 2007 (Dells regnskapsår avsluttes 31. januar). I to kvartaler skal rabattene har vært større enn selskapets overskudd.

Det tyder på at SEC betrakter rabattene fra Intel som avgjørende for Dells lønnsomhet, og at dette skulle gått fram av regnskapene.

Dells talsperson Blackburn understreker at SEC, i motsetning til anklagemyndigheten i delstaten New York, ikke stiller spørsmålstegn ved hvorvidt rabattene var lovlige. I EUs store monopolsak mot Intel ble det slått fast at rabattene var ulovlige, og Intel ble dømt til en mot på 1,06 milliarder euro i mai i fjor. EU betraktet rabattene som en måte for Intel å presse Dell til ikke å bruke prosessorer fra AMD i sine produkter, og anklaget ikke Dell for ulovligheter.

Dell avsto fra å bruke AMD-prosessorer helt til 2006.

I tillegg til søksmålet fra delstaten New York, har også det amerikanske konkurransetilsynet FTC trukket Intel for retten i en sak som vil behandles fra september i år, og som tar sikte på å legge Intel under overformynderi.

Verken delstaten New York eller FTC har latt seg rokke av at AMD og Intel inngikk et forlik i november i fjor, der alle utestående stridigheter ble avsluttet og Intel betalte 1,25 milliarder dollar til AMD.

En innrømmelse fra Dell om at de skulle ha vært mer åpen om rabattene de fikk fra Intel, kan tvinge fram store endringer i pc- og serverbransjen, ved at investorer får større innsyn i hvilken rolle rabattene spiller for maskinvareselskapenes lønnsomhet, påpekes det fra flere hold.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.