Michael kan kjippes ut av Dell

Fra to hold har aksjonærene fått bedre tilbud enn fra gründeren.

Michael kan kjippes ut av Dell
48 år gamle Michael Dell risikerer å miste kontrollen over selskapet han grunnla som student i 1984. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images / All Over Press

Tidlig i februar bekreftet gründer Michael Dell og investeringsselskapet Silver Lake ønsker å kjøpe pc- og systemleverandøren Dell og ta selskapet av børs. Tilbudet til aksjonærene er 13,65 dollar per aksje, tilsvarende 24,4 milliarder dollar for hele Dell. Tilbudet forutsetter blant annet et lån fra Microsoft på to milliarder dollar.

    Les også:

Uavhengig av hverandre, melder Wall Street Journal og Bloomberg at planen trues av bedre tilbud fra henholdsvis investor Carl Icahn og investeringsselskapet Blackstone Group.

Tilbudet fra Blackstone skal være verdt 14,25 dollar per aksje. Icahn skal ha sagt at han er villig til å betale 15 dollar per aksje for å sikre seg en eierandel på 58 prosent.

Begge tilbudene skal ha blitt oversendt styret i Dell innen fristen som gikk ut fredag. Dersom styret avgjør at det er fremmet et bedre tilbud enn det opprinnelig fra gründeren og Silver Lake, får disse fire dager på seg til å fremme et nytt tilbud.

Analytikere tenderer til å tro at Michael Dell og Silver Lake vil prøve å hoste opp flere penger.

Dersom styret i Dell velger et av de alternative budene, kan gründer Michael Dell fjernes fra sin stilling som toppsjef (CEO). Særlig Blackstone skal ha gitt klare signalere om at de ønsker en ny leder for Dell.

Planen til gründeren og Silver Lake er kritisert av Dells to største eksterne aksjonærer, henholdsvis Southern Asset Management og T. Rowe Price Group. Begge mener budet på 13,65 dollar per aksje er for lavt.

Det spesielle med budene til både Blackstone og Icahn er at ingen av dem ønsker å overta alle aksjene, kun et tilstrekkelig antall til å sikre et tilstrekkelig styringsflertall. Det innebærer at aksjonærer som ikke selger, kan tjene på en eventuell verdistigning i etterkant av overtakelsen.

Det kan ta opptil flere uker før styret i Dell kunngjør en formell vurdering av de tre tilbudene.

Les mer om: