Microsoft advarer Windows XP-brukere

Direkte på deres maskin.

Microsoft har i liten grad lykkes med å overtale brukerne som klamrer seg til Windows XP, om å slippe taket. Nå er det kun en drøy måned igjen av supporttiden for dette snart 13 år gamle systemet, som fortsatt benyttes av millioner av brukere.
Microsoft har i liten grad lykkes med å overtale brukerne som klamrer seg til Windows XP, om å slippe taket. Nå er det kun en drøy måned igjen av supporttiden for dette snart 13 år gamle systemet, som fortsatt benyttes av millioner av brukere. Bilde: Jeff Christensen/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. mars 2014 - 09:09

Svært mange pc-brukere benytter fortsatt Windows XP. Tallene som oppgis av ulike aktører, spriker veldig, men det dreier seg trolig om 15 og 30 prosent av brukerne.

Microsoft forsøker igjen og igjen å få disse brukerne til å forlate den gamle plattformen før supporttiden løper ut, noe den gjør den 8. april. Da er det slutt på sikkerhetsoppdateringer til Windows XP. Det er ingen tvil om at nettilknyttede, Windows XP-baserte pc-er vil bli ekstra utsatt for sikkerhetsangrep etter dette.

I et blogginnlegg i går kunngjorde Microsoft at brukere med Windows XP Home eller Professional, som oppdaterer operativsystemet via Windows Update, vil bli vist følgende advarsel fra og med den 8. mars.

 <i>Bilde: Tom Murphy</i>
Bilde: Tom Murphy

Advarselen inkluderer en lenke til denne siden.

Advarselen vil deretter bli vist én gang i måneden, med mindre brukeren deaktiverer den.

Migrering

I blogginnlegget anbefaler Microsoft Windows XP-brukerne å ta i bruk verktøyet PCmover Express for å flytte brukerdata og innstillinger fra Windows XP-maskinen til en pc med Windows 7 eller nyere. Verktøyet skal gjøres tilgjengelig på denne siden i løpet av uken. En mer avansert utgave, som koster penger, skal også kunne flytte applikasjoner.

Det er mange mulige årsaker til at XP-brukerne ikke oppgraderer. For mange betyr en oppgradering at de må kjøpe en ny pc, i alle fall dersom de skal følge Microsofts råd om å ta i bruk Windows 8.1.

Konservative
Brian Fagioli i Betanews har en god kommentar om akkurat dette. Han skriver at den eneste virkelige grunnen til de som fortsatt klamrer seg til Windows XP har til å oppgradere, er sikkerheten. For disse brukerne kan budskapet om berøringsskjermer og Modern UI med helt egne apper rett og slett være frastøtende.

Fagioli mener at Microsoft i stedet bør trekke fram funksjonalitet som selv de konservative XP-brukerne raskt kan lære seg å sette pris på, for eksempel automatisk sikkerhetskopiering av personlige data, støtte for ny maskinvare, bedre skjermstøtte, bedre skadevarebeskyttelse og muligheten til å resette systemet uten at brukerens filer og dokumenter blir berørt.

Man hører svært lite om disse nyhetene i Windows 8 fra Microsoft. I stedet forsøker selskapet å selge Modern UI til brukere som egentlig vil ha Windows 7.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.