BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft anbefaler Novells Suse Linux

Microsoft og Novell går sammen for å få bedre samspill mellom Windows og Linux.

3. nov. 2006 - 08:21

Microsoft og Novell kunngjorde i går kveld en omfattende samarbeidsavtale. De går sammen om nye løsninger som skal bedre samspillet mellom selskapenes produkter, særlig Windows og Suse-Linux.

Avtalen innebærer også at alle kundene dekkes av begge selskapenes patenter, og at Microsoft forplikter seg til å avstå fra enhver patentforfølgelse av åpen kildekodefellesskapet.

Avtalen gjelder til 2012, sannsynligvis lenger. Den ble lagt fram på en felles pressekonferanse der partene ble representert av sine toppsjefer, henholdsvis Steve Ballmer i Microsoft og Ron Hovsepian i Novell. Det ble avvist at avtalen er en reaksjon på Oracles angrep mot Red Hat: Microsoft og Novell skal ha forhandlet gjennom mange måneder før de fikk alle detaljene på plass.

Novell har gjennom mange år markert seg gjennom sin ekspertise i å håndtere miljøer med ulike programvareplattformer og operativsystemer.

I avtalen slås det fast at Microsoft vil offisielt anbefale Novell-produktet Suse Linux Enterprise for alle kunder som ønsker både Windows- og Linux-baserte løsninger.

Microsoft vil videre årlig kjøpe 70 000 kuponger med rett til ett års drift og vedlikehold for Suse Linux Enterprise Server, og fordele dem til sine kunder.

Microsoft og Novell vil opprette en felles fasilitet for å bygge og prøve ut nye løsninger mellom Linux og Windows. Her skal det blant annet satses på virtualisering, slik at kunder enkelt kan kjøre virtuell Linux på Windows, eller virtuell Windows på Linux, alt etter hvilke behov de har.

Samarbeidet omfatter også utvikling av webtjenester («web services») for å drifte både fysiske og virtuelle servere og heterogene miljøer. Det skal videre satses spesielt på å forene de to selskapenes katalogtjenester, henholdsvis ActiveDirectory og eDirectory.

Det tredje store området for samarbeid, er dokumentformater. Microsoft og Novell vil samarbeide slik at miljøer der noen bruker OpenOffice og andre bruker Microsoft Office problemfritt kan utveksle og samarbeide om dokumenter. De skal også sørge for enkel konvertering mellom formatene Open XML (det kommende standardformatet i Office 2007) og OpenDocument (ODF, standardformatet i OpenOffice). Begge disse formatene er nå erkjent som åpne standarder.

Det er kommet en rekke støtteerklæringer denne avtalen, blant annet fra Intel, AMD, HP, IBM, Dell og SAP.

Sjefen for OSDL (Open Source Development Labs), Stuart Cohen, roser partene for å ha fjernet en viktig patenttrussel mot åpen kildekode, og for å bygge broer mellom Microsoft og åpen kildekodefellesskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.