Microsoft angriper OpenDocument-formatet

Microsoft mener at OpenDocument-formatet er mer stengt enn selskapets egne Office-formater.

Microsoft mener at OpenDocument-formatet er mer stengt enn selskapets egne Office-formater.

Dokumentformatet OpenDocument, spesifisert av OASIS, har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. Formatet støttes av kontorprogramvare som Star Office 8 og OpenOffice.org 2, og flere tilsvarende produkter vil få støtte for formatet i nær framtid. Men ikke Microsoft Office.

Formatet er interessant fordi det er et helt åpent format som ingen enkeltstående programvareleverandør har kontrollen over. Dette betyr at alle fritt kan lage programvare som støtter formatet. Det argumenteres med at dette spesielt vil være viktig i offentlig sektor, hvor dokumentasjon som lagres i dag også skal være tilgjengelig for enhver i framtiden.

Til ComputerSweden sier Louis Suárez-Potts, talsmann for OpenOffice.org, at blant annet det nasjonale arkivet i Australia er i ferd med å bli konvertert til OpenDocument-formatet.

Suárez-Potts mener at Micrsoft, som på ingen måte har vist interesse for å støtte OpenDocument-formatet i selskapets Office-produkter, har valget mellom å akseptere formatet eller å holde pusten og håpe på at det skal forsvinne.

- Det siste er ingen intelligent strategi, sier han til ComputerSweden.

Jonas Persson, teknologisjef i Microsoft med ansvar for Vest-Europa, er ikke enig. Han mener at debatten er ganske trangsynt.

- Den handler om at alle skal kjøre samme løsning hele tiden, at alle har samme behov. Slik er det ikke, sier han til ComputerSweden.

Han mener også at det finnes klare svakheter i OpenDocument-formatet:

- I framtiden kommer man til å ville blande tekst, lyd, bilder og andre data. Gjøres det best i et eneste format som OpenDocument eller med et utbyggbart format som XML, hvor det er mulig å beskrive tilleggene?, spør han retorisk.

Dette er et litt pussig uttalelse, for felles for både OpenDocument og Microsofts nye Office-formater er basert på nettopp XML. Persson mener også at Microsofts XML-formater er mer fleksible enn OpenDocument, noe som ifølge Persson gjør at det åpne OpenDocument-formatet er mer lukket enn Microsofts lukkede dokumentformat.

På spørsmål om hvorfor Microsoft ikke slipper sine dokumentformater til en åpen standardiseringsorganisasjon, sier Persson at Microsoft har investert mye penger i å utvikle formatet og vil beholde rettighetene til dem.

- I samme øyeblikk som vi gjør noe kundene ikke liker, kommer de til å slutte å kjøpe våre produkter, sier Persson.

Så lenge Microsoft eier formatene betyr det at selskapet når helst kan stenge dem for andre eller endre både formatene eller vilkårene for bruken.

Louis Suárez-Potts i OpenOffice.org er ikke imponert over argumentene:

- Bill Gates tror på å skape verdi på bekostning av andre. Vi innen den åpne bevegelsen tror på løsninger som begunstiger skapere og også andre, sier han til ComputerSweden.

Til toppen