JUSS OG SAMFUNN

Microsoft anker milliardbot

Synes straffen fra EU var «overdreven og ufortjent».

27. mai 2011 - 15:27

I 2008 ble Microsoft ilagt en rekordbot for grov overprising av dokumentasjon og patentlisenser til grensesnitt og samspill (interoperabilitet) med selskapets programvare.

EU-kommisjonen så svært alvorlig på monopolsaken, noe som ble gjenspeilet i botens størrelse på 899 millioner euro, drøyt syv milliarder kroner etter daværende kurs.

Microsoft ble særlig hardt straffet for ikke å ha rettet seg etter en tidligere antirust-dom fra 2004.

I en høring som ble åpnet denne uken anker Microsoft straffeutmålingen til EU-domstolens første instans (European General Court).

- Boten var svært ufortjent og overdreven, forkynte Microsofts advokat Jeans Francois Bellis til domstolen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han argumenterte for at EU burde ha vært klarere med hvilket prisnivå de forventet seg av Microsoft på patent- og informasjonslisensene. I så tilfelle ville saken aldri blitt reist, mente forsvareren.

EU-kommisjonen henviste på sin side til Microsofts handlinger etter en rettsavgjørelse i 2007, som viste at selskapet var i stand til å raskt rette seg til kravene deres.

- Dette er saken om gambleren som ville vinne tilbake det han tapte ved å doble innsatsen, men tapte på nytt, og nå vil ha pengene tilbake, sa EU-kommisjonens advokat Nicholas Khan til retten.

Ifølge Reuters tar det vanligvis seks måneder før en avgjørelse faller i ankesaken. Domstolen er normalt tilbakeholden med å overprøve bøter ilagt av EU-kommisjonen, og det finnes få eksempler på at selskaper som er straffet for kartellvirksomhet har fått bøtene sine redusert.

Nyhetsbyrået skriver at også Intel følger saken med stor interesse. I likhet med Microsoft har også de måttet tåle sviende bøter fra EU-kommisjonen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.