BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft anker - og gjør avgjørelsen tannløs

Microsoft anker dommerens avgjørelse om at PC-leverandører ikke kan tvinges til å bunte nettleseren Internet Explorer på hver PC som leveres med Windows. Microsoft vil likevel etterkomme avgjørelsen - på en måte som gjør den helt tannløs.

Eirik Rossen
16. des. 1997 - 09:40

Avgjørelsen 11. desember ble gjort øyeblikkelig gjeldende, men bare fram til en ny og mer omfattende runde i retten i juni, når den oppnevnte sakkyndige, professor i kyberromsrett ved Harvard, Lawrence Lessig, har levert sin betenkning.

Microsoft leverte sin anke mandag ettermiddag amerikansk tid. Ifølge Reuters begrunnet selskapets juridiske talsmann William Neukom anken med at avgjørelsen danner "en svært farlig presedens, og vil føre til en situasjon der høyteknologiselskaper begrenses av myndighetenes vurderinger."

Microsoft sa samtidig at de vil rette seg etter avgjørelsen, og tilbyr PC-leverandørene to alternativer: Enten bruke en oppdatert utgave av Windows 95 og fjerne alle filer som tilhører Internet Explorer 3.0, eller bruke den opprinnelige - og siden utbedrede - utgaven av Windows 95 fra august 1995.

Dersom en PC-leverandør forhåndsinstallerer den nyeste Windows 95 uten å fjerne Internet Explorer 3.0, vil Microsoft fortsatt kreve at ikonet for nettleseren vises på arbeidsflaten. Blant de forholdene som utløste søksmålet mot Microsoft fra USAs justisdepartement, var nettopp dette kravet, og trusselen om represalier mot Compaq som ville fjerne ikonet til fordel for det til Netscape Navigator.

En talsmann for justisdepartementet sier til Wall Street Journal at denne framgangsmåten bryter med dommerens avgjørelse, og at man vurderer å kreve en ny runde i retten dersom ikke Microsoft går med på at PC-leverandører kan beholde filene til Internet Explorer 3.0 samtidig som ikonet fjernes.

En uttalelse fra vice president Brad Chase i Microsoft til Wall Street Journal, understreker det reelle innholdet i Microsofts "føyelighet": Han bekrefter at om alle filene knyttet til Internet Explorer 3.0 slettes, vil ikke PC-en kunne starte Windows 95 neste gang den slås på. Derfor er den nærmere to og et halv år gamle "originale" Windows 95 motvillige PC-leverandørers eneste praktiske utvei.

Og hvem i dag kunne tenkt seg å kjøpe en ny PC med et to og et halv år gammelt operativsystem?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.