Microsoft åpner billig, europeisk musikkbutikk

Bruk og kjøp av musikk i Vest-Europa tar nå et stort skritt. I dag åpner Microsoft overraskende og billig musikkbutikk på nettet.

Bruk og kjøp av musikk i Vest-Europa tar nå et stort skritt. I dag åpner Microsoft overraskende og billig musikkbutikk på nettet.

Uten noen særlig forvarsel, kommer det i dag svært overraskende nyheter fra Microsoft.

Det har lenge gått rykter om at programvaregiganten skulle kaste seg inn i salget av musikk på nettet, og ryktene har fått nytt liv på grunn av Apples suksess med iTunes.

Men Bill Gates har tidligere avkreftet at Microsoft skulle lansere en egen-eid tjenesten. Selskapet skulle satse på partnere som fikk tilgang til alle WIndows-brukere og kunne kjøpe musikk gjennom Windows Media Player.

    Les også:

Nå kommer bekreftelsen - og det skjer først i Europa. Microsoft og OD2, et engelsk selskap som sitter på en katalog over 200.000 låter, skal lansere en tjeneste i hele Vest-Europa, forteller de to selskapene.

OD2 selger også sin musikk gjennom Tiscali, en tjeneste digi.no har avslørt at norske brukere kan benytte seg av. Men Tiscali-tjenesten har et stort handikap. Du må abonnere månedlig på en viss mengde musikk og - viktigst - når du avslutter ditt abonnement, utgår lisensene på musikken du har betalt for. Du kjøper med andre ord ikke musikken, du bare leier deg en begrenset tilgang.

Men i følge Reuters matcher Microsoft og OD2s nye tilbud Apples iTunes-system - du kjøper musikken til odel og eie og låtene koster 0,99 euro - 8 stykket.

- Kunder kan nå kjøpe musikk fra et omfattende bibliotek, laste ned og beholde musikken de kjøper uten å måtte inngå noen månedlig abonnement, sier OD2-sjef Charles Grimsdale til Cnet.

Stemmer dette, har musikkbransjen og bruken av musikk i Europa tatt et langt steg.

For i dag finnes det ikke noen nettbutikker som selger de kjente artistene til norske Internett-brukere, selv om det altså er mulig å bruke noe av de utenlandske tjenestene. OD2-katalogen inneholder det aller meste fra de fem dominerende plateselskapene Sony, BMG, Warner, Universal og EMI.

Tjenesten åpner i England, Frankrike og Tyskland allerede i dag. I løpet av måneden følger

Spania og Italia etter. Det store spørsmålet blir om og når kunder i andre vest-europiske land, inkludert Norge, også får være med.

Tjenesten skal dukke opp under "Premium Services"-knappen på venstre side i Windows Media Player 9. Da digi.no forsøkte i morges, fikk vi bare logoene til Pressplay og MusicNow, to amerikanske tjenster som bare godtar amerikanske kunder. Dette kan skyldes at Microsoft klarer å skille ut og bare slippe inn engelske brukere.

Se skjermbilder hvordan tjenesten fungerer.

digi.no kommer tilbake med mer informasjon i denne saken.

Til toppen