Microsoft åpner ferdig søkemotor

Microsoft åpnet i natt den ferdige versjonen av sin Google-konkurrent, MSN Search, men Norge får ikke alt.

Microsoft åpnet i natt den ferdige versjonen av sin Google-konkurrent, MSN Search, men Norge får ikke alt.

Microsoft har sovet lenge, men våknet etterhvert som Google begynte å tjene penger. MSNs søkemotor var derfor lenge drevet av Inktomi.

Microsoft startet utviklingen av sin søkemotor for to år siden og åpnet et beta-versjon i november. Ferdig versjon skulle åpnes i januar og det rakk Microsoft akkurat. Nå er "beta" fjernet fra MSN Search, både .no og .com-adressen.

Nyhetene fra det som dukket opp i beta-versjonen er ikke så mange på overflaten. Under panseret er nok mye av teknikken finslepet, men dessverre mangler mye av de avanserte mulighetene amerikanske brukere får.

Norge og de andre europeiske landene får foreløpig ikke vist musikk-treff på sin søk. Amerikanske brukere får presentert artister og kan kjøpe musikken deres.

Norske brukere får heller ikke geografiske tilpassede treff. I USA vil for eksempel et søk på pizza fortelle deg hvilke pizza-restauranter som er nærmest. Heller ikke leksikon-oppslag i Encarta er på plass. Alt dette skal norske brukere få, men når kan ikke Microsoft Norge si noe om.

Før dette er på plass er det foreløpig ikke så mye som skiller MSN fra Google.

Under en pressekonferanse i går fortalte Microsoft Norge at selskapets søkemotor har høyere fokus på å være raskt oppdatert på nye nettsider og forandringer på eksisterende enn å dekke flest mulig sider.

Microsofts nye søkemotor finner - foreløpig - ikke like mange nettsider som Google. Microsoft har oversikt over fem milliarder sider, mens Google dekker åtte milliarder. Men hvor mye man har funnet i Norge, kjenner ikke Microsoft Norge til.

Forbedringspotensialet er stort. Den norske søkeeksperten Roar Eriksen har tidligere estimert overfor digi.no at Google bare finner 60 prosent av alle norske nettsider.

MSN Search gir avanserte brukere en ny mulighet Google ikke har. Trykker man på "Søkeverktøy" og så "Resultatrangering" (bildet under) får man opp tre spaker for å regulere preferanser. Her kan man be om å få prioritert sider som er populære eller er nylig oppdatert.

Microsoft er ikke ferdig med sin Desktop Search, et verktøy for bedre søk på lokale maskiner. På MSN.com står det fortsatt beta på dette verktøyet.

Til toppen