BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft åpner Office 365 for alle

Men 100.000 står allerede foran deg i køen.

18. apr. 2011 - 10:03

Microsoft kunngjør i dag full beta-åpning av «Office 365». Produktet som har vært til begrenset utprøving et halvt års tid blir dermed tilgjengelig for alle.

    Les også:

Office 365 betraktes av programvaregiganten som like epokegjørende som introduksjonen av grafisk brukergrensesnitt var i sin tid.

All funksjonalitet som i dag leveres gjennom installerte klient- og serverapplikasjoner blir levert som tjenester over nettskyen. Det inkluderer Office, Exchange, Sharepoint og Lync (tidligere Office Communications server).

Stor venteliste

Hvem som helst kan nå registere sin interesse for gratis beta-tilgang til tjenestene på nettstedet office365.com. Både tjenestene og brukerkonsoll finnes i norsk språkdrakt, men det er allerede lang venteliste for tilgang.

De som registrerer seg må dermed vente litt før slusene åpnes for fullt.

- Jeg vil tippe det maksimalt går ut april måned før man får tilgang hvis man registrerer seg i dag. Det er en stor venteliste med over 100.000 kunder som allerede har bestilt tilgang. Vi ønsker at disse får tilgang først, men ruller ut tilgang til nye interesserte så raskt som mulig. Vi håper å komme ajour innen april, sier produktsjef i Microsoft Norge Jonas Normann til digi.no.

Normann tror først og fremst at det vil være små og mellomstore bedrifter som biter på tilbudet fra Microsoft. Han påpeker at det ikke vil være noen funksjonelle forskjeller mellom å benytte kontorprogramvaren som en tjeneste, sammenlignet med den gamle modellen med lokale installasjoner.

- Det betyr at gründerbedrifter kan starte opp nærmest uten ekstra oppstartsutgifter til innkjøp av servere, programvare og lignende. Alt ligger klart på datasentrene våre.

Offisielt skal Office 365 lanseres i løpet av året. Microsoft har ikke angitt datoen nærmere, men betatilgangen vil være gratis å bruke inntil da.

Sikkerheten skal være i høysetet, ifølge Microsoft.

- Microsoft ville aldri stilt seg bak dette uten å kunne levere dette sikkert og trygt. Det ville vært en katastrofe for Microsoft om vi skulle miste en bankkundes data eller om medisinpatenter fra GlaxoSmithKline skulle komme på avveie, sier Normann.

- Dataene lagres i nettskyen, men hva innebærer det i praksis?

- Vi har ingen datasentre i Norge, og heller ingen planer om det. Norske kunder vil få sine data lagret i våre datasentraler i Irland. Dersom det verste skulle skje, sier Normann, og henviser til jordskjelvet i Japan, så står et backupsenter klart i Nederland.

Office 365 erstatter dagens BPOS-pakke (Business Productivity Online Suite) og Office Live Small Business. Bare deler av den kommende prismodellen er foreløpig klar.

Produktene, eller tjenestene om du vil, skal bli tilgjengelig som a la carte-meny, som enkeltprodukter eller rabatterte pakker.

- Det vil bli som forgjengeren BPOS, som koster rundt 70 kroner per bruker i måneden, og strekker seg opp til omtrent 200 kroner avhengig av funksjonalitet. Senere i år blir det annonsert hva hvert enkelt produkt skal koste.

Oppe på et kvarter

Microsoft påpeker at enkeltmannsforetak og mindre bedrifter på denne måten kan kjøre opp Office, Exchange, Sharepoint, Lync og ekstern webside på bare 15 minutter.

Det finnes også en mer avansert tilgang myntet på større organisasjoner, som innebærer flere valg og muligheter.

- Her kan man velge alt fra helt grunnleggende tjenester til de mest innholdsrike programvarevariantene som Office Professional Plus, kommunikasjonstjenester som voicemail, videokonferanse og 24/7 telefonstøtte for IT avdelingen. Prisen beregnes ut fra antall brukere og hvilke tjenester de har adgang til, oppgir selskapet.

Normann anbefaler ingen bedrifter å ta i bruk beta-løsningene i produksjonsmiljø, men forsikrer at det blir mulig å overføre gratis prøvetilgang til fullverdig betalt lisens når tjenesten lanseres senere i år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.