BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft åpner opp Office

Nå gis alle utviklere full tilgang til dokumentasjonen om hvordan Office og Exchange fungerer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juli 2008 - 08:54

Etter en foreløpig utgivelse i april i år, kunngjorde Microsoft i går at selskapet nå har utgitt Versjon 1.0 av den tekniske dokumentasjonen for selskapets protokoller som er bygget inn i Office 2007, Sharepoint Server 2007 og Exchange Server 2007. I tillegg har selskapet gitt ut nærmere 5000 sider med nye, teknisk dokumentasjon om de binære formatene til Word, Excel og Powerpoint (.doc, .xls, .xlsb og .ppt).

    Les også:

- Dagens handlinger representerer Microsoft fortsatte oppfyllelse av forpliktelsene gjort i selskapets Interoperability Principles, sier Craig Shank, daglig leder for interoperabilitet hos Microsoft, i en pressemelding.

- Microsofts samlede utgivelse av omtrent 50.000 sider med teknisk dokumentasjon på MSDN tilbyr en konsekvent, åpen tilgang for alle utviklere.

Versjon 1.0 av den tekniske dokumentasjonen er tilgjengelig her.

Utviklere skal ved hjelp av dokumentasjonen kunne lage løsninger som basert på SharePoint Server 2007-protokollene som fungerer med klientapplikasjoner basert på Office 2007. Dessuten skal utviklere som arbeider med Exchange Server 2007-protokoller gis bedre mulighet til å lage applikasjoner som direkte kommuniserer og lagrer informasjon relatert til e-post, kalender, kontakter, talepost og oppgavesporing med enten Exchange Server 2007 eller Outlook 2007.

Dokumentasjonen skal også inkludere omfattende informasjon om hvordan disse Microsoft-produktene samhandler med andre Microsoft-produkter.

Microsoft har også utgitt en liste som indikerer hvilke av de publiserte protokollene i de nevnte produktene, samt i de nyeste Windows-versjonene, som dekkes av Microsoft-patenter eller patentsøknader.

De fleste vil måtte betale Microsoft royalties for å bruke teknologiene. En utvikler som skal distribuere produkter basert på for eksempel Office-protokollene, vil måtte betale Microsoft en startavgift på 10.000 dollar, samt en mindre avgift for hvert eksemplar som distribueres. Mer informasjon om dette finnes på denne siden.

Det er likevel et unntak når det gjelder åpen kildekodeutviklere. Så lenge produktene som implementerer protokollene er basert på åpen kildekode og distribueres ikke-kommersielt, altså uten noen form for betaling, så vil både kommersielle og ikke-kommersielle åpen kildekodeutviklere slippe å betale patentlisenser til Microsoft.

Denne ordningen er beskrevet på denne siden.

Den tekniske informasjonen om de binære Office-formatene er derimot tilgjengelig for alle på en royaltyfri basis, basert på Microsofts Open Specification Promise (OSP).

Microsoft har også startet tre nye prosjekter relatert til løftene om mer interoperabilitet.

For det første samarbeider selskapet med Beihang-universitetet om å utvikle en oversetter til Excel og Powerpoint, slik at brukerne av Office 2007 og 2003 i større grad kan åpne og lagre dokumenter basert på Uniform Office Format (UOF), et dokumentstandard utviklet av Chinese Office Software Work Group (COSWG). Mer informasjon om dette finnes på denne siden.

Microsoft er også i ferd med å designe en oversetter som kan konvertere fra Open XML til HTML. Dette skal gjøre det mulig å utvikle små nettlesertillegg, i alle fall til Internet Explorer, som gjør at Open XML-dokumentene kan vises i nettleseren. Mer informasjon om prosjektet finnes her.

I tillegg jobber Microsoft med et prosjekt som har som mål å utvikle PowerTools PowerShell-kommandoer for Open XML som skal gjøre det mulig for IT-administratorer å utføre oppgaver knyttet til dokumentadministrasjon. Mer informasjon finnes på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.