FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft åpner opp Office

Microsoft åpner opp hele Office-pakken for det åpne formatet ODF.

21. mai 2007 - 09:08

I en pressemelding fra Microsoft heter det at selskapet har tatt to nye initiativ for å bedre Office-pakkenes evne til å lagre og lese dokumenter i andre åpne formater enn deres egen Open XML:

  • Som ledd i Open XML Translator Project er det lagt ut beta-utgaver av konverterere for regnearket Excel og presentatoren Powerpoint, i versjonene XP, 2003 og 2007, slik at disse fritt kan veksle mellom de opprinnelige Office-formatene, Open XML og ODF (Open Document Format) som er formatet til blant annet gratispakken OpenOffice.org. En tilsvarende beta for Word ble lagt ut i februar i år.
  • Microsoft skal samarbeide med det kinesiske universitetet Beihuang i Beijing i et åpen kildekode-prosjekt for å lage en gratis konverterer mellom Kinas eget åpne dokumentformat UOF (Unified Office Format) og Open XML.

UOF utvikles selv som åpen standard. En arbeidsgruppe har vært aktiv siden januar 2002. Et første utkast til spesifikasjon har vært tilgjengelig siden desember 2005. På et møte med kinesiske myndigheter i Beijing i april i år, ba Scott McNealy, styreformann i Sun, om at ODF og UOF ble slått sammen. Dette skal ha blitt betraktet som urealistisk, av både politiske og tekniske grunner. Det er erklært politikk fra kinesiske styresmakter å drive fram egne standarder innen IT og tele. Selv om UOF, i likhet med ODF og Open XML, bygger på XML, er det valgt en helt egen måte å beskrive dokumenter på. Dette gjør det svært utfordrende å prøve å slå formatene sammen.

De kinesiske styresmaktene tar sikte på å gjøre UOF til standardformat i landets offentlige sektor.

Microsoft viser til tilbakemeldinger fra kundene for å begrunne sin tilnærming til problemet.

– Våre kunder har fortalt oss at deres databehov ikke kan tilfredsstilles gjennom en tilnærming der ett format eller én standard skal dekke alle behov, heter det i en uttalelse fra Jean Paoli som er Microsofts ansvarlige for interoperabilitet og XML-arkitektur. – Alle ønsker å bruke sine data på forskjellig vis. Derfor gjør vi det mulig for kundene å selv velge hvilket format de vil bruke til sine Office-dokumenter, enten det er ODF, Open XML, PDF eller nye standarder som UOF.

I Norge vil konverterere for Word, Excel og Powerpoint i utgavene XP, 2003 og 2007 innebære at forvaltningen fritt kan gå over til det ISO-godkjente åpne formatet ODF uten å hive ut det de måtte ha av Office-installasjoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.