Microsoft avduker nytt operativsystem til helga

Selv om monopolbeskyldningene henger tungt over Microsoft, jobber de ansatte i selskapet ufortrødent videre med nye prosjekter. Til helga er det klart for demonstrasjon av selskapets nye operativsystem rettet mot hjemme-PC-brukerne.

Selv om monopolbeskyldningene henger tungt over Microsoft, jobber de ansatte i selskapet ufortrødent videre med nye prosjekter. Til helga er det klart for demonstrasjon av selskapets nye operativsystem rettet mot hjemme-PC-brukerne.

Syv uker etter lanseringen av Windows 2000 varsler Microsoft at et nytt operativsystem er på trappene. Windows ME (Windows Millennium Edition) skal slippes på markedet i løpet av året, men Microsoft har lovet å gi offentligheten et lite innblikk i hva som skjuler seg under skallet på det nye operativsystemet allerede til helga.

I morgen, lørdag, kjører Microsoft et 'roadshow' av Windows ME for en utvalgt gruppe 'hardcore' PC-brukere, eller superbrukere om du vil. Arrangementet, kalt Spring 2000 eXtreme, skal kjøres i 30 kinosaler rundt om i USA hvor deltakerne får overvære en omfattende multimediapresentasjon sendt fra Microsofts hovedkvarter i Redmond i Washington. Wall Street Journal skriver i dag at deltakerne også vil få en snikpresentasjon av Microsofts kommende lomme-PC, samt (den gamle gode) webdesigneren FrontPage 2000.

Hovedsaken er imidlertid Windows ME - en oppgradering av Windows 98; operativsystemet som i dag er å finne på majoriteten av verdens PC-er. Det nye operativsystemet bygger dessuten videre på arven fra Windows 95 og faktisk også MS DOS, og blant nyhetene vi kan vente oss er bedre egenskaper for digital bildebehandling, digital musikk og det Microsoft ynder å omtale som 'nettverksjobbing i heimen'.

Ifølge Wall Street Journal har Windows ME dessuten en bedre løsning for gjenoppretting av PC-ens innstillinger ved systemkrasj. 'System restore' heter løsningen som med jevne mellomrom tar øyeblikksbilder av PC-ens data, slik at maskinen kan finne tilbake til de innstillinger den hadde på et bestemt tidspunkt (timer eller dager) før krasjet inntraff. Dermed kan viktige filer - slettede så vel som korrumperte -gjenskapes i ettertid, påstår Microsoft.

Det skal bli spennende å se i hvilken grad Microsoft har klart å komprimere denne løsningen i forhold til harddiskkrav og andre kapasitetsbeskrankninger.

Wall Street Journal skriver også at Microsoft vil forsøke å smelte sammen kode fra de profesjonelle Windows-utgavene med forbrukerversjonene - det vil si at du som hjemmebruker skal få et mer stabilt operativsystem basert på ny kode utviklet for Windows 2000 og forgjengeren NT.

Bortsett fra færre krasj og et generelt mer stabilt operativsystem, vil nok den jevne bruker neppe se noen åpenbare forskjeller mellom Windows 95, Windows 98 og Windows ME. Likevel - her er noen av nyhetene som kommer i den nye Windows-utgaven (sakset fra Wall Street Journal):

Til toppen