FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft avduket mediespilleren «Zune»

Microsoft har gitt de første offisielle detaljene om iPod- og iTunes-utfordreren Zune.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. sep. 2006 - 07:21

Microsoft inviterte i går til pressekonferanse i USA for å offentliggjøre de første offisielle detaljene om Zune.

Zune er et varemerke og et samlenavn for både maskinvare, programvare og en tjeneste.

Maskinvaren vil i første omgang komme i form av en enhet med 3-tommers fargeskjerm, 30 GB harddisk og FM-radio. Den vil leveres i fargene svart, hvitt eller brunt. Den vil kunne spille av video og musikk og vise bilder, i tillegg til bakgrunnsbilder og temaer.

Filformatene som støttes er WMA, MP3, AAC, JPEG, WMV, MPEG-4 og H.264.

Mye av den trådløse funksjonaliteten det har gått rykter om, vil tilsynelatende ikke være tilgjengelig fra starten av, men vil bli aktivisert gjennom en senere programvareoppgradering.

Det som blir tilgjengelig, er spontan, trådløs deling mellom Zune-enheter som innenfor rekkevidden til den trådløse løsningen, som etter alle solemerker er WLAN. Dokumentene på denne siden er blant dem som avslører dette.

    Les også:

Mange musikkfiler med kopisperre vil kunne lyttes til inntil tre ganger i løpet av tre dager etter å ha blitt delt på denne måten. Deretter kan brukeren markere dem og kjøpe dem fra Zune Marketplace. Andre filer vil ikke tillate deling.

Eventuelt kan man kjøpe et abonnement og få tilgang til all musikken på Zune Marketplace så lenge abonnementet løper. Tjenesten vil støtte Microsofts Points-program, kjent fra Xbox Live, noe som gjør det mulig for brukerne å handle uten å benytte kredittkort.

Microsoft har avtaler med plateselskaper som DTS, EMI Music’s Astralwerks Records, Virgin Records, Ninja Tune, Playlouderecordings, Quango Music Group, Sub Pop Records og V2/Artemis Records. Både musikkvideoer og musikkspor fra flere disse vil være forhåndsinstallert på spilleren.

Zune-programvaren vil kunne automatisk importere brukerens eksisterende musikk, bilder og videoer fra iTunes og Windows Media Player, i tillegg til eksisterende spillelister og musikkvurderinger. Dette avhenger dog av at det tillates av tjenesten mediefilene eventuelt er blitt kjøpt.

Det er uklart hva som vil følge med av utstyr når man kjøper Zune-spilleren. Microsoft skal tilby tre pakker med ekstrautstyr, hver beregnet for bruk i bilen, i stua og på reise.

Alt som tilbys i pakkene skal også tilbys separat. I tillegg samarbeider Microsoft med rekke utstyrsleverandører, inkludert Altec Lansing, Belkin, Griffin Technology, Harman Kardon, Jamo, Logitech og Monster Cable, om å gjøre utvalget av tilleggutstyr større.

Microsoft har skjønt at spiller, programvare, tjeneste og ekstrautstyr hører sammen, og selskapet har råd til å bruke penger på partnere for å få dem til å levere

Zune, Zune Marketplace og tilleggsutstyret vil komme på markedet i USA før jul. Odd Sverre Østlie ved Microsoft Norge skriver i en melding at lanseringstidspunktet for Zune i Norge ikke er fastsatt.

Microsoft vil foreløpig ikke si noe om hvor mye Zune-spilleren eller musikken i Zune Marketplace kommer til å koste.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.