Microsoft avduket nytt ID-system

Microsoft har kommet med mer detaljer om et nytt system som gi enklere innlogging på nettsteder.

Microsoft avduket nytt ID-system

Microsoft har kommet med mer detaljer om et nytt system som gi enklere innlogging på nettsteder.

Microsoft skal gjøre det enklere for brukerne av selskapets operativsystemer å håndtere brukernavn, passord og annen informasjon som oppgis for å få tilgang til å komme inn på lukkede nettsteder eller for å handle på nettet.

Microsoft beskrev løsningen allerede i mai i fjor, men har nå kommet med flere detaljer.

InfoCard, som løsningen heter, er et nytt forsøk på å opprette et felles påloggingssystem for ulike nettsteder. I 2001 lanserte Microsoft "Passport", noe som i dag nesten bare brukes av Microsoft selv. Passport ble kritisert fordi all informasjon om brukerne ble lagret sentralt hos Microsoft.

InfoCard skal fungere mer som en beholder som oppbevarer identiteter og annen informasjon. Disse skal ifølge Associated Press opprettes og administreres av brukeren selv.

Under en presentasjon i går, demonstrerte en Microsoft-ansatt at han logget inn på et nettstedet til et fiktivt bilutleiefirma ved bare å klikke på et InfoCard-ikon på websiden, og deretter å velge en identitet for det nettstedet. Han ble da automatisk logget inn uten å måtte oppgi brukernavn eller passord.

InfoCard skal kjøres i en tilstand som isolerer den fra andre programmer på datamaskinen. Dette skal gjøre systemet mindre sårbart for angrep. Ifølge Associated Press vil brukeren av en PC ikke kunne gjøre noe som helst annet så lenge InfoCard-skjermen, som kjøres lokalt på PC-en, er åpent.

I forhold til dagens lagring av brukernavn og passord i nettleserne eller i separate verktøy for passordhåndtering, skal InfoCard kunne lagre også annen informasjon på en sikker måte, samt å tillate tredjeparter å verifisere identiteten ytterligere. InfoCard støtter også bruk av smartkort.

Sikkerhetseksperten Bruce Schneier sier til Associated Press at Microsoft nå er i en unik posisjon til å bygge bedre identitetshåndtering dypt inn i nettleseren eller operativsystemet.

Det er ventet at InfoCard-teknologien vil bli tilgjengelig senere i år. Den skal støtte den kommende Internet Explorer 7 og vil bli kunne brukes sammen med Windows Vista, Windows XP med SP2, samt Windows Server 2003.

Microsoft er i samtale med andre selskaper som vurderer å ta i bruk InfoCard, men selskapet skal ikke ha navngitt selskaper som definitivt vil bruke InfoCard.

Det er ikke klart om InfoCard er det endelige navnet på systemet.

Til toppen