Microsoft-avgjørelsen ikke viktig for Norge

Den norske distributøren av Netscape mener at den amerikanske rettsavgjørelsen mot bunting av Windows og Explorer, ikke har umiddelbare effekter for det norske nettlesermarkedet.

Den norske distributøren av Netscape mener at den amerikanske rettsavgjørelsen mot bunting av Windows og Explorer, ikke har umiddelbare effekter for det norske nettlesermarkedet.

I dag falt en foreløpig avgjørelse om at Microsoft ikke kan kreve at PC-leverandørene bunter Windows og nettleseren Internet Explorer. Beslutningen trer i kraft øyeblikkelig og fører til usikkerhet også rundt lanseringen av Windows 98.

Distributøren av norske Netscape, Nocom Norge AS, mener imidlertid ikke at avgjørelsen vil få en umiddelbare effekt for Norge:

- Jeg tror ikke denne avgjørelsen umiddelbart har noe å si for det norske markedet. Men når en endelig dom faller om et halvt års tid, vil det slik det ser ut nå, være fritt opp til den enkelte leverandør å bunte med andre produkter enn Microsofts, sier markedssjef Thomas Hagelid i Nocom Norge AS til digi.no.

Administrerende direktør Trygve Solem i Nocom tror ikke avgjørelsen vil utløse noen spesielle tiltak fra Netscape Communications side.

- Jeg tror det vil bli forretninger som vanlig. Vår holdning er at de fortsatt gjør en skikkelig satsing på nettlesermarkedet og går foran med nye, forbedrede versjoner av Navigator og Communicator. Det finnes også en skikkelig bra lisensieringspoltikk der en lisens på jobben gir muligheter for bruk hjemme, mener Solem.

Han er svært glad for den amerikanske beslutningen, men fortsatt ikke fornøyd med at Microsoft får lov til å dele ut gratis nettlesere i markedet.

Nocom Norge AS er norsk leverandør av Netscapes produkter. Ved siden av nettleseren, har selskapet den siste tiden satset sterkt på Intranett-produkter. Markedssjef Thomas Hagelid ser konsekvenser også for dette markedet, om dommen går i den retningen det nå ser ut til.

- Det finnes flere aktører på bedriftsmarkedet som ønsker å levere skreddersydde løsninger for sine segmenter. Det vil de da kunne gjøre, uten at Microsoft kan bruke lisensieringen av Windows som et pressmiddel for å tvinge dem inn i en Microsoft-modell.

Hagelid sier at det etter hans mening er en prinsippsak det her handler om, og ikke en sak mot Microsoft som selskap.

- Om dommen går i den retningen vi ønsker, betyr det at brukeren får frihet til å velge de beste produktene. Den friheten mener vi de skal ha, sier Hagelid.

Til toppen