Microsoft avliver Windows 98 og NT4

I oktober introduserte Microsoft nye regler: Til sommeren er det slutt på support og oppgraderinger av to Windows-versjoner mange bruker.

I oktober introduserte Microsoft nye regler: Til sommeren er det slutt på support og oppgraderinger av to Windows-versjoner mange bruker.

I løpet av første halvår øker presset på å bytte til Windows XP og dette kan bli dyrt - ikke bare koster operativsystemet mer, men du vil sannsynligvis også gå til det skritt å kjøpe deg en ny maskin.

For mange brukere fungerer gamle Windows-versjoner helt fint, men nye supportregler som ble innført i 15. oktober i år øker presset til å bytte. 30. juni 2003 er det derfor slutt på support for alle versjoner av såvel Windows 98 som Windows NT 4 Client (for PC). Support for Windows 95 avsluttes allerede på nyttårsaften, men det betyr ikke så mye, det er ikke så mange som bruker dette.

Supporten betyr i denne sammenheng to ting. Det ene er at du ikke lengre kan ringe Microsoft og - selv om du betaler - få svar på spørsmål du har. Du henvises til Internett-sidene og manualene der. Men det er mer kritisk at Microsoft ikke lenger vil lappe sikkerhetshull og lage oppgraderinger.

Dette er det mange bedrifter og brukere som verken kan eller ønsker å leve med. Disse vil nå oppgradere til Windows XP. En Windows 98-lisens kan oppgraderes til en Professional-versjon av XP, men det kan ikke NT4-lisenser og du må kjøpe en full XP-lisens

Ny politikk:
Her kan du lese om Microsofts nye support-poltikk.

Microsoft deler opp support i to faser - en mainstream-periode på fem år der bruke dine supportkvote gratis og en utvidet fase på to år der du må betale. Som hovedregel er det slutt på brukerstøtte og oppgraderinger etter syv år.Her kan du sjekke når Microsoft slutter å støtte forskjellige produkter

En oppgradering til Windows XP Professional koster 2450 kroner, mens den fulle pakken som NT4- brukere må ha, koster 3500 kroner. Til sammenligning koster Windows 98 omlag 1200 kroner og Windows NT 4 Client cirka 1900 kroner.

Men prisen blir i realiteten høyere. I mange tilfeller vil en Windows-oppgradering utløse en oppgradering av maskinen. Mange IT-sjefer og enkeltbrukere har i trange økonomiske tider utsatt innkjøp av nye PC-er, men nå kan de ikke vente lenger.

Analyseselskapet Gartner mener at de fleste bedrifter bør planlegge å fase ut Windows 98 og NT4. Bare til mindre kritiske oppgaver kan du vente. Gartner peker på andre faktorer som øker presset på å oppgradere integrasjonen med andre programmer og systemer.

Microsofts nye politikk er gode nyheter for selskapet selv og PC-bransjen. En amerikansk analytiker tror mange vil presses til å oppgradere utover våren. Lehman Brothers-analytiker Dan Niles oppgraderte i går bade Intel og AMD fordi han tror mange vil kjøpe ny maskin i år, skriver Cnet.


Klarer du deg med en eldre Windows?

Ja, jeg bruker Win 95
Ja, jeg bruker Win 98
Ja, jeg bruker Win ME
Ja, jeg bruker Win NT
Ja, jeg bruker Win 2000
Nei, jeg har gått over til XP
Jeg er ikke Windows-bruker

Trykk her for å se resultatet så langt

Til toppen