Microsoft avviser «Fix Outlook»-kampanjen

Mener Outlooks håndtering av html er sikrere og mer brukervennlig enn konkurrentene.

Microsoft avviser «Fix Outlook»-kampanjen
Bilde:

I går lansert organisasjonen Email Standards Project en protestkampanje mot Microsofts e-postklient Outlook: fixoutlook.org.

I skrivende stund har over 20 000 fulgt oppfordringen om å bruke Twitter til å «sende en klar melding til Microsoft».

Kampanjens mål er å få Microsoft til å sørge for at Microsofts håndtering av html-kodet e-post holder seg til de samme standardene som nær sagt alle andre.

Html brukes for å gi e-postmeldinger en mer avansert layout enn ren tekst, med elementer som kursivert og uthevet tekst, ulike bakgrunnsfarger, spalter, bilder og så videre.

Email Standards Project viser til at Outlook 2000 hadde en tilfredsstillende håndtering av html, I motsetning til nyere versjoner av Microsofts e-postklient. Grunnen er at Microsoft bruker sin tekstbehandler Word til å forme og lese html i Outlook, og at Word i stadig større grad har utviklet sin egen måte å gjengi html på.

Kravet til aksjonen er ikke at Outlook bryter forbindelse til Word, men at Microsoft tilrettelegger sin e-postklient slik at html håndteres på samme måte som konkurrentene. Det kan for eksempel gjøres ved å legge om html-håndteringen i Word.

Microsoft Office Outlook Team Blog bekrefter Outlook-sjef William Kennedy at Outlook 2010 vil bruke Word 2010 til å gjengi html, på samme mate som Outlook 200x bruker Word 200x.

Han mener dette er den mest brukervennlige måten å håndtere html på, siden den som skriver e-post kan bruke et kjent verktøy for å sette opp tabeller, dele tekst i spalter, legge inn lenker, variere farger og så videre.

Kennedy sier at Word også gir fordeler i forhold til sikkerhet, siden tekstbehandleren ikke kan kjøre webskript eller annet aktivt innhold.

Microsoft ser behovet for anerkjente standarder for html i e-post, men mener at disse ikke finnes ennå, og at Email Standards Project ikke er representativ nok til å utvikle dem. Kennedy lover at han vil samarbeide dersom det skulle dukke opp et representativt forsøk på å etablere felles standarder.

Dave Greiner i Email Standards Project svarer Kennedy på sin blogg. Han presiserer at kampanjen ikke tar sikte på å skille Outlook fra Word, men å få Word til å håndtere html etter de standardene han mener allerede finnes. Han mener nesten alle andre e-postklienter på markedet følger de samme webstandardene, og at det ikke er hensiktsmessig av Microsoft å holde seg til sine egne standarder.

Greiner avfeier Microsofts sikkerhetsargument med at alle moderne e-postklienter blokkerer skripter allerede, og har det som standardinnstilling.

I debatten til Greiners innlegg er sikkerhet et viktig tema. Innsenderen Andre Gironda mener tankegangen til Greiner vil få alle e-postklienter til å standardisere på html versjon 5, som han mener er mange ganger farligere enn Word. Han peker også på at alle e-postklienter med html er sårbare overfor html/CSS-injisering, som er en like stor fare som Javascript. Han er bekymret over at både Microsoft og «åpne standarder» går i en retning som undergraver sikkerheten til e-postbrukere.

    Les også: