BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft avviser påstått BSA-sabotasje

Microsoft avviser punkt for punkt en artikkel i det amerikanske tidsskriftet Mother Jones der det påstås at selskapet misbruker samarbeidet i antipiratkopieringsforbundet Business Software Alliance til å skaffe seg markedsandeler.

Eirik Rossen
5. jan. 1998 - 17:17

I dokumentet som digi.no har fått fra BSAs nordiske leder, Microsofts Norvald Heidel, understrekes det hvor viktig det er for hele IT-bransjen å nedkjempe ulisensiert bruk av programvare. BSA er primært et samarbeid mellom amerikanske programvaregiganter som Microsoft, Lotus, Novell, Oracle, Autodesk med flere.

Tapt utenlandsk omsetning som følge av ulisensiert bruk av programvare er i år anslått til 11,2 milliarder dollar - såvidt i underkant av Microsofts årsomsetning på 11,4 milliarder dollar.

Mother Jones-artikkelen mente å kunne dokumentere fire tilfeller der Microsoft hadde tatt over piratkopieringssaker fra BSA for så å droppe dem når piraten lisensierte Microsoft-programvare. (Se referert artikkel i digi.no, datert 23. desember 1997.)

Om tilfellet med det nasjonale telefonselskapet Antel i Uruguay, sier Microsoft at Novell trakk seg fra BSA-søksmålet i 1995. Så gjorde Antel opp med Symantec. I 1997 inngikk Microsoft forlik med Antel. Siden ingen flere BSA-partnere var involvert, ble søksmålet droppet.

Uttalelsen fra sikkerhetssjef Felipe Yungman i Novell Argentina om at selskaper som ble tatt for ulisensiert bruk av programvare, ble presset til å bytte ut Novell-produkter med Microsoft-produkter, avvises kategorisk. Microsoft peker på at BSA krever at avslørte brukere - private eller offentlige - ordner opp i lisensene sine, uavhengig av hvem som har opphavsretten til den ulovlig brukte programvare, og at det står synderen fritt å velge leverandør, i eller utenfor BSA.

- BSA hadde aldri greid å eksistere hvis Microsoft hadde oppført seg slik, legger Heidel til.

I tilfellet med australske Toll Holdings sier Microsoft at BSA fremmet et søksmål på vegne av Lotus, Microsoft og Novell. "Alle tre selskaper gikk gjennom og godkjente forliket med Toll Holdings. Forliket krevde ikke at Toll skulle kjøpe programvare fra en bestemt leverandør. Erstatningsbeløpet gikk ikke til noen av leverandørene, men til BSA for å finansiere videre arbeid mot piratkopiering."

Mother Jones' Slovenia-eksempel avvises også kategorisk. Microsoft peker på at i hvert land i Europa fungerer en lokal BSA-gruppe, og at ledervervet i gruppa går på omgang mellom BSA-medlemmene. Følgelig er det tilfeldig at en Microsoft-representant har ledervervet i den slovenske BSA-komitéen. I Frankrike og Tyskland er det andre BSA-medlemmer som har ledervervet.

Heidel presiserer at dette også er tilfellet i Norden. Heidel overtok ledervervet for den nordiske BSA-komiteen etter den daværende lederen for Lotus Norge, Svein Smith-Meyer, i juli 1996. Han har vervet fram til juli 1998, da en representant for Autodesk vil overta.

Det har ikke vært mulig å få bekreftet Mother Jones' påstand om sprekker i BSA-samarbeidet i Asia og Latin-Amerika.

- I Norden er vi svært fornøyde med BSA-samarbeidet, forteller informasjonssjef Hanne Prøis Sollid i Lotus Norge. Hun legger til at Lotus i Europa har vært noe mindre aktiv i BSA enn tidligere, fordi selskapet prioriterer arbeid overfor egne kunder.

- Microsoft gjør et godt arbeid, fordi de har en egen mann som kan jobbe med det på heltid. Vi har færre ressurser, men vi er helhjertet med.

Sollid peker på at overraskende mange IT-sjefer bryter lisensbestemmelser fordi de ikke har tilstrekkelig oversikt.

- BSA ønsker å være den som kan hjelpe med regler og tolkning, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.