BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft avviser ringeakt

I et rettsdokument som ble offentliggjort tirsdag slår Microsoft kraftig tilbake mot beskyldningene om at selskapet ikke leverer et fullgodt operativsystem til PC-produsenter som ikke vil bunte nettleseren Internet Explorer. Selskapet går ikke med på at det har krenket rettens verdighet.

Eirik Flaa
24. des. 1997 - 12:08

Microsoft fikk 11. desember i år et midlertidig pålegg om å skille nettleser og operativsystem, men i følge det amerikanske justisdepartement (Department of Justice - DOJ) har Microsoft tilbudt PC-produsenter som ikke vil levere Explorer en ikke-fungerende versjon av operativsystemet Windows 95. Beskyldningene blir kraftig tilbakevist av programvaregigantens advokater i et rettsdokument som ble offentliggjort tirsdag.

Microsoft hevder at de har fjernet filer fra Explorer 3.0 som ligger i de siste versjonene av operativsystemet Windows 95, men dette har ført til visse deler av av operativsystemet ikke fungerer. For å levere et system som fungerer, har Microsoft derfor levert en eldre versjon av operativsystemet for OEM-kunder som ikke ønsker nettleseren.

At DOJ sier seg enig i at operativsystemet ikke fungerer like godt uten filene fra nettleseren, ser Microsoft som en innrømmelse om at nettleseren allerede er en integrert del av operativsystemet. Å skille de to vil bety betydelig begrenset funksjonalitet for operativsystemet, og er derfor et urimelig krav hevder Microsoft.

Microsoft har også lagt inn en egen klage på at retten har utnevnt en spesialist til å vurdere saken. Slike spesialister skal ifølge amerikansk lov kun benyttes til å bistå retten i spesielt vanskelige deler av prosessen, men retten har etter Microsofts syn tillagt den utnevnte spesialisten en for sentral rolle og betydning. Microsoft mener det i stedet bør utnevnes en teknisk assistent som kan bistå retten på vanskelige punkter.

I en annen separat klage har Microsoft bedt retten om å få fart i saken rundt avgjørelsen om et permanent skille mellom nettleser og operativsystem. Microsoft hevder at det midlertidige pålegget om å skille de to programmene påfører Microsoft unødvendig mye skade. Microsoft mener også at dommeren i saken ikke hadde myndighet til å utstede det midlertidige pålegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.