Microsoft bekrefter ny Windows-variant

Ryktene om at Microsoft utvikler minst én Windows-variant som skal kunne kjøres på eldre PC-er, viser seg å stemme.

Ryktene om at Microsoft utvikler minst én Windows-variant som skal kunne kjøres på eldre PC-er, viser seg å stemme.

Microsoft er i ferd med å utvikle en ny Windows-versjon som er rettet mot selskaper som fortsatt ønsker å benytte sine eldre PC-er, men som ikke er fornøyde med sikkerheten eller funksjonaliteten eldre utgaver av Windows kan tilby. Dette skal Microsoft ha bekreftet overfor News.com. Det nederlandske nettstedet Bink.nu hevdet nettopp dette for en måned siden, men den gang ville ikke Microsoft uttale seg om saken.

Ifølge News.com er det versjonen med kodenavnet "Eiger" Microsoft nå har innrømmet at er under utvikling. I praksis skal denne versjonen gjøre eldre PC-er om til tynnklienter som henter informasjon og programvare fra en sentral server.

Barry Goffe, produktsjef i Microsofts Windows-klientgruppe, sier til News.com at det vil være lite vellykket å kjøre Windows XP på så gamle maskiner.

- Det kan ta 20 minutter bare å starte opp maskinen, sier han.

- Eiger er en løsning vi bygger som er spesielt designet for disse kundene, sier Goffe, men avslører lite om når Eiger vil bli tilgjengelig. Selskapet skal ikke ha kommet langt i utviklingen av systemet, men en tidlig utgave skal ha blitt tilbudt til noen titalls kunder denne uken. Hva prisen blir, vil Goffe heller ikke avsløre.

Funksjonaliteten til operativsystemet vil være enklere enn den til Windows XP, og Microsoft vil ikke love at alle Windows-programmer vil kunne kjøres på plattformen. Dette kan også gjelde Microsoft egen Office-pakke, men denne kan kjøres fra en server og vises på Eiger-baserte PC-er gjennom Microsofts Remote Desktop-programvare eller tynnklientløsninger fra andre leverandører.

Goffe tror ikke det er mange som vil ta veien om Eiger, og anbefaler egentlig selskaper med eldre maskiner å bytte ut disse med nyere maskiner som kan kjøre Windows XP. Men selskapet har erkjent at dette ikke alltid er mulig for alle kundene.

Under skallet skal Eiger være en blanding av Windows XP med SP2 og Windows XP Embedded. Microsoft vil anbefale at maskinvaren som skal benyttes for å kjøre Eiger, består av en Pentium II-prosessor og 128 MB minne, men den skal også kunne kjøres på maskiner med Pentium-prosessor og 64 MB minne.

Kodenavnet "Mönch" eller "Monch", som i likhet med Eiger er hentet fra fjelltopper i Sveits, skal ifølge Goffe være en liste over annen funksjonalitet som ikke vil komme i Eiger. Dette inkludere støtte for flere programmer som kan kjøres lokalt, samt muligheten å koble maskinen til PDA-er eller andre enheter. Om denne listen etter hvert vil gjøres om til en mer avansert utgave av Eiger, kommer ikke klart fram i intervjuet med News.com.

Til toppen