Microsoft bekrefter Windows Vista-versjoner

Microsoft har opplyst om hva som skiller de ulike Windows Vista-versjonene fra hverandre.

Microsoft har opplyst om hva som skiller de ulike Windows Vista-versjonene fra hverandre.

Microsoft annonserte i natt en oversikt over de ulike versjonene av Windows Vista som vil bli tilgjengelige ved lanseringen. Det vil, som selskapet ved en glipp tidligere har avslørt, bli seks versjoner av selskapets kommende operativsystem. Dessuten vil det trolig komme to N-versjoner tilpasset EUs krav om at brukerne skal kunne velge operativsystemet uten komponenter som Windows Media Player. Disse er dog ikke nevnt i informasjonen Microsoft nå har offentliggjort.

To av versjonene vil være tilpasset bedriftsmarkedet, tre vil være beregnet for forbrukere, mens den siste er laget for bruk i fattige land.

Windows Vista Business er versjonen beregnet for små- og mellomstore bedrifter. Målet skal være å gjøre brukeren mindre avhengig av IT-support, ved at stabiliteten og sikkerheten forbedres. Uten at det kommer helt klart fram hvordan, skal forbedringer i infrastrukturen gjøre at IT-avdelingene skal kunne fokusere mindre på daglig vedlikehold av PC-er og mer på å gi organisasjonene økt strategisk verdi.

De tre hovednyhetene Microsoft trekker fram er brukergrensesnittet Windows Aero, de nye søkemuligheten og den innebygde Windows Table PC-teknologien som åpner for interaksjon med PC-en ved hjelp av en digital penn eller en fingertupp i stedet for å bruke tastaturet.

Windows Vista Enterprise vil inkludere alt i Business-versjonen, men skal i tillegg være designet for å tilby bedre beskyttelse av data gjennom maskinvarebasert kryptering. Dette kalles Windows BitLocker Drive Encryption som skal hindre uvedkommende tilgang til dataene på PC-en hvis den mistes eller blir stjålet.

Enterprise-versjonen vil også inkludere verktøy som skal sikre applikasjonskompatibilitet, blant annet ved at Virtual PC Express er inkludert, noe som åpner for kjøring av eldre operativsystemer på maskinen. Dessuten skal Enterprise-versjonen gjøre det mulig for organisasjoner å standardisere på en global utrullingsavbildning (image) som inkluderer Windows-brukergrensesnitt på alle tilgjengelige språk.

Inkludert vil også Subsystem for UNIX-based Applications være. Denne skal gjøre det mulig for sluttbrukerne å kjøre uforandrete Unix-applikasjoner i Windows Vista.

    Les også:

Windows Vista Home Basic er den grunnleggende versjonen for hjemmemarkedet. Denne vil inkludere nye funksjoner som søkefunksjonen Search Explorer, miniapplikasjonsfeltet Sidebar og mulighet for å filtrere vekk innhold uegnet for barn (Parental Controls). Det nye brukergrensesnittet, Windows Aero, vil ikke være inkludert i denne versjonen.

Windows Vista Home Premium vil være utstyrt med Windows Aero. Dessuten skal den har søkemuligheter integrert på tvers av hele operativsystemet, noe som skal gjøre det enklere for brukerne å organisere og finne fram i store samlinger av multimedia og dokumenter. Premium-utgaven vil ha Media Center-funksjonalitet for å ta opp eller å se på TV-programmer, også med HDTV-format. Dessuten skal den gi tilgang til nye typer underholdningsinnhold på nettet og mulighet for å koble maskinen til Xbox 360 for å utvide Media Center-funksjonaliteten til flere rom i hjemmet.

Premium-versjonen skal også ha Table PC-støtte og integrert programvare for DVD-komponering og -brenning.

Windoss Vista Ultimate skal være versjonen for de som vil ha alt. Den skal slå sammen både underholdningsfunksjonaliteten og bedriftsfunksjonaliteten fra de øvrige utgavene.

Alle versjonene vil være tilgjengelige for både 32-bits og 64-bits systemer. Enterprise-utgaven vil bare tilbys bedriftskunder som deltar i Microsofts Software Assurance-program. De øvrige vil tilbys i forhandlerutgaver (retail) eller installert på nye PC-er.

I tilleg til disse utgavene kommer Windows Vista Starter, beregner for lavprismaskiner i fattige land. Operativsystemet vil være 32-bits og tilby funksjonalitet rettet mot nybegynnere.

Microsoft har fortsatt ikke oppgitt noe mer presist lanseringstidspunkt enn andre halvdel av 2006.

Til toppen