Microsoft ber regjeringen velge ISO

Skjønner ikke hvorfor ODF er inne, mens OOXML er ute.

Microsoft ber regjeringen velge ISO

Skjønner ikke hvorfor ODF er inne, mens OOXML er ute.

Regjeringen vedtok i forrige uke forskriften som pålegger også kommunene å forholde seg til den såkalte referansekatalogen over tillatte standarder.

Hele offentlig sektor må fra nyttår benytte PDF eller ODF ved utveksling av dokumenter, altså i de tilfellene der det ikke er hensiktsmessig med HTML.

Samtidig justeres katalogen slik at ODF 1.1 tar over for ISO-standarden ODF 1.0.

Dette har Microsoft Norge merket seg. De reagerer nå på at ODF 1.1, som ikke er ISO-godkjent er tillatt, mens deres eget ISO-godkjente OOXML-format ikke er tatt med.

- Paradoks

- Det er helt naturlig at det offentlige har en referansekatalog over obligatoriske standarder, men det er et paradoks at de har godkjent ODF versjon 1.1, som ikke er ISO-godkjent, samtidig har de utelatt den ISO-godkjente standarden OOXML, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg til digi.no.

Det er det regjeringsoppnevnte Standardiseringsrådet som kommer med anbefalinger over hvilke formater som får være med.

- Det er ikke et prinsipp som sier at alle standardene vi innfører skal være ISO-godkjente. ISO er et av flere kriterier som spiller inn, sier politisk rådgiver Jørund Leknes i Fornyings- og administasjonsdepartementet (FAD).

Valget av ODF versjon 1.1 handler kort og godt om at det er mer utbredt enn versjon 1.0, samt at formatet har bedre funksjonalitet, ikke minst bedre støtte for universell utforming.

Myndighetene har foreløpig valgt å holde OOXML under såkalt observasjon.

- Standardiseringsrådet er i ferd med å se på en innledende utredning i forhold til OOXML, de skal blant annet vurdere om formatet er egnet som forvaltningsstandard, om formatet er overlappende for andre standarder og så videre, sier Leknes.

Lae Solberg sier han er glad for at de skal utrede dette, men har ingen forståelse for punktet om overlappende funksjonalitet. Han mener det er plass til begge formatene i katalogen.

- Det er forskjell på overlappende og identiske. OOXML og ODF svarer til ulike behov. Begge er dokumentformater, men samtidig er det veldig stor forskjell på funksjonaliteten de tilbyr og hvilke grupper som bruker dem, sier Lae Solberg.

Debatten om ISO-godkjennelse av OOXML raste i fjor, med svært opphetet debatt. Dette førte sågar til landets første IT-demonstrasjon.

Microsofts kommunikasjonssjef bedyrer at innspillet hans ikke er noe forsøkt på å starte opp debatten igjen.

- Nei, det er ikke et forsøkt på å starte opp en debatt. Men jeg synes norske myndigheter bør legge vekt på ISO-standarder. Det blir i hvert fall en skjevhet hvis de utelukker en ISO-godkjent standard samtidig som de inkluderer ODF 1.1.

- Et paradoks at regjeringen har godkjent ODF versjon 1.1, som ikke er ISO-godkjent, og samtidig utelater den ISO-godkjente standarden OOXML, sier Microsofts Eirik Lae Solberg.
- Et paradoks at regjeringen har godkjent ODF versjon 1.1, som ikke er ISO-godkjent, og samtidig utelater den ISO-godkjente standarden OOXML, sier Microsofts Eirik Lae Solberg. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også:

Til toppen