Microsoft betaler Borland 1 milliard

Bill Gates har endelig inngått en avtale med med Inprise, tidligere Borland, etter en krangel som har vart siden midten av 80-tallet. Avtalen kan ha reddet Microsoft fra en patent-katastrofe.

Bill Gates har endelig inngått en avtale med med Inprise, tidligere Borland, etter en krangel som har vart siden midten av 80-tallet. Avtalen kan ha reddet Microsoft fra en patent-katastrofe.

Det kan lønne seg å være sta og tålmodig. Mange av dagens brukere husker kanskje ikke Borland - som nå heter Inprise, - men selskapet har nå fått en saftig erstatning fra Microsoft. For rettighetene til å bruke Borlands gamle patenter betaler Microsoft nå nesten en milliard kroner, noe som også gir Bill Gates 10 prosent av selskapet, skriver Wall Street Journal.

Borland var tidlig ute med regnearket Quattro og databasen Paradox, noe som gav dem over 100 patenter, mange av dem relatert til regneark. Borland konkurrerte lenge med Microsoft og Wordperfect om det eksploderende kontorprogramvare-markedet, men måtte gi opp på midten av 90-tallet.

Tidligere var ikke patenter så høyt verdsatt, men it-industrien har i de siste årene oppdaget hvilken gullgruve deres patentarkiver er hvis man setter advokater på saken. Avtalen med Microsoft betyr trolig at selskapet innså at de benyttet seg av teknologi som Inprise hadde patent på. Dessuten er Microsoft involvert i flere andre rettsaker, blant annet monopol-anklagene fra Justisdepartementet.

Borland saksøkte aldri Microsoft om patenrettighetsbrudd, men har kranglet med Microsoft siden midten av 80-tallet. I 1997 saksøkte likevel Borland Microsoft, men da over urettferdig rekruttering av Inprise-ansatte.

Dale Fuller, fungerende administrerende direktør vil ikke gi Wall Street Journal noen spesifikke detaljer, men sier at "det er ting som er gamle, men mange av dem er kritiske for nye produkter begge selskapene jobber med".

I følge rykter skal Sun ha forsøkt å inngå en avtale med Inprise for å sikre seg de samme rettighetene. Hvis patenten hadde rammet etablerte Microsoft-produkter, hadde Sun kunnet presse Microsoft til å betale høye lisensutgifter.

Til toppen