Microsoft betaler dyrt for å løfte egen aksje

I et forsøk på å få opp en haltende aksjekurs, graver Microsoft dypt i egen lommebok.

Microsoft betaler dyrt for å løfte egen aksje

I et forsøk på å få opp en haltende aksjekurs, graver Microsoft dypt i egen lommebok.

Microsoft har nettopp gjenomført et tilbakekjøp av selskapets aksjer. Selskapet hadde satt til side 20 milliarder dollar, men fikk bare kjøpt for 3,8 milliarder.

Årsaken er ikke vanskelig å se: Microsofts aksjekurs har i praksis stått helt stille de siste årene mens nye kometer som Google og andre har løftet seg til himmels. Kursgrafen under viser Microsoft sammenlignet med Google.

Tilbakekjøp av aksjer regnes som regel som et tegn på at selskapets styre og ledelse mener at aksjekursen ikke reflekterer selskapets egentlige verdier.

Selskapet gjennomførte tilbakekjøpet gjennom en auksjonsform som kalles hollandsk auksjon. Det er form som blant annet benyttes i nederland for kjøp og salg av tulipaner. I motsetning til det som for de fleste nordmenn anses som en "vanlig" auksjon, så er det ikke budgiverne som selv byr prisen opp i en hollandsk auksjon.

Isteden starter prisen på et høyt nivå og så senkes den fortløpende til noen velger å slå til. Auksjonsformen regnes som svært effektiv når det er store varemengder som skal omsettes.

Microsoft endte med å kjøpe tilbake 155 millioner aksjer til kurs 24,75 dollar. Det var den maksimale prisen de var villig til å gi å det at de ikke fikk kjøpt på lavere kurs regnes av analytikere som en styrke for en aksje som har stått stille de siste fem årene.

Nyhetene om at bare 155 millioner aksjer ble solgt i auksjonen kan få det til å se ut som at

det er få som vil selge og det bør legge en nedre grense for aksjen fremover, sier Charles Di Bona, analytiker i Sanford Bernstein til FInancial Times.

Markedet forventer at Microsoft på nytt vil prøve å kjøpe egne aksjer for de resterende 16,2 milliarder dollarene som de har satt til side for dette. Totalt vil Microsoft med dette ha kjøpt tilbake aksjer for 36 milliarder dollar.

Til toppen