AVTALER & KONTRAKTER

Microsoft betaler nye millioner til Novell

Kjøper Linux-sertifikater for ytterligere 100 millioner dollar, og får innsikt om heterogene miljøer i retur.

22. aug. 2008 - 11:05

Microsoft og Novell sier de vil utvide samarbeidet som de ble enige om i november 2006. Målet med samarbeidet er oppgitt å være å fremme interoperabilitet mellom Windows og Linux, slik at bedriftsmiljøer med begge operativsystemer kan drives mer effektivt og mer hensiktsmessig.

Microsoft gjør dessuten et poeng av at bedriftene som kjøper Linux-support gjennom dette partnerskapet, skal skjermes for eventuelle søksmål om opphavsrett og patenter rundt deres bruk av Linux. Microsoft mener Linux krenker flere av deres patenter, noe Novell har sagt seg uenig i.

Samarbeidet utvides ved at Microsoft kjøper sertifikater for Linux-support for ytterligere 100 millioner dollar, for videresalg til kunder. Novell skal bruke pengene til å utvikle verktøy, support, opplæring og andre ressurser for kunder som søker «optimal interoperabilitet» mellom Linux- og Windows-baserte tjenester. Novell får pengene og starter dette arbeidet 1. november i år. I mellomtiden skal partene innhente tilbakemeldinger fra kundene for bedre å danne seg en forestilling om hva de faktisk trenger.

De 100 millioner dollar kommer i tillegg til 240 millioner dollar fra den opprinnelige avtalen. Microsoft opplyser at de ut mai i år hadde videresolgt sertifikater verdt 157 millioner dollar.

Blant kundene som kjører Windows Server og Novell Suse Linux Enterprise Server i sine miljøer, og som forholder seg til partnerskapet mellom Microsoft og Novell, er Wal-Mart, HSBC Holdings, Renault, Southwest Airlines og BMW.

Novell og Microsoft har et felles «samspill-laboratorium» i Cambridge i delstaten Massachusetts, der de i fellesskap arbeider med problemstillinger knyttet til virtualisering, drift, kataloger, identitet, dokumentformater og et rammeverk for multimedia, basert på Microsofts Silverlight, kalt Moonlight.

Analytikere oppfatter at begge parter har tjent på avtalen, og at den også har virket til kundenes fordel.

Ifølge IDC økte Novell sin produktomsetning med 38,6 prosent fra 2006 til 2007, mens den største Linux-distributøren, Red Hat, økte med 20,9 prosent.

Kundene opplever at partnerskapet gir bedre utnyttelse av heterogene systemer. Det har vist seg at mange av forbedringene det er gitt, lar seg overføre også til andre varianter av Linux.

Det viktigste for Microsoft skal være at partnerskapet gir dem solid innsikt i hvordan Linux fungerer i praksis, og følgelig et bedre grunnlag til å forstå hva de må gjøre for at deres produkter skal oppfattes som et alternativ til åpen kildekode.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.