BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft betaler USD 5 mill. for "Internet Explorer"

Microsoft har inngått forlik med SyNet Inc., og har gått med på å betale fem milllioner dollar for retten til å bruke navnet "Internet Explorer".

Lars Enge
2. juli 1998 - 13:07

Rettssaken mellom Microsoft og SyNet, som begynte tirsdag, ble avsluttet allerede onsdag ettersom partene inngikk forlik. Microsoft betaler fem millioner dollar for fortsatt å kunne bruke navnet "Internet Explorer" på sin nettleser. Microsoft Internet Explorer har vært på markedet siden 1995.

- Vi er sikre på at vi ville ha vunnet rettssaken på bakrunn av fakta, men vi er lettet over å få lagt denne saken bak oss og hindre spekulasjoner om Microsofts rett til å bruke navnet Internet Explorer, sier Microsofts talsmann, Mark Murray, til Reuters.

Forliket innebærer også at Microsoft tar over den igangsatte registreringsprosessen av "Internet Explorer" som varemerke. Skulle Microsoft velge å fullføre denne registeringen som SyNet initierte, vil dette bety en helomvending i Microsofts uttalte syn på navnet "Internet Explorer".

Før og under rettsaken har nemlig Microsoft argumentert sterkt for at "Internet Explorer" er en beskrivende betegnelse og ikke et registrert varemerke. Men nå som Microsoft kan få varemerkeregistrert Internet Explorer - dersom da selskapet velger å fullføre registreringen - spørs det om ikke pipa får en annen lyd.

Murray skal imidlertid ha sagt at han ikke er sikker på om Microsoft vil fullføre registeringen.

Det amerikanske patent- og varemerkedirektoratet hadde godkjent SyNets krav om rettighetene til Internet Explorer, og registreringen av navnet som varemerke var i en avslutningsfase. Ankefristen på tretti dager, for relaterte bedrifter (som for eksempel Microsoft) som ikke ønsket at Internet Explorer skulle registreres som varemerke, begynte på tirsdag. Dersom ingen hadde anket, ville SyNet ha rettighetene til navnet Internet Explorer. Denne muligheten har Microsoft, gjennom forliket, nå overtatt.

Grunnleggeren av SyNet Dhiren Rana, som nå er konsulent hos Netscape, hevdet at firmaet gikk konkurs som følge av rettssaken med Microsoft. Rana vil ikke få noe av forliksbeløpet på fem millioner dollar, som i sin helhet vil gå til advokater og andre kreditorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.