Abonner
UTVIKLING

Microsoft bidrar med kode til WebKit

Oppsiktsvekkende forsøk på å utmanøvrere Apple.

Microsoft har bidratt med kode som på sikt kan gi WebKit støtte for den foreslåtte webstandarden Pointer Events.
Microsoft har bidratt med kode som på sikt kan gi WebKit støtte for den foreslåtte webstandarden Pointer Events. Bilde: PantherMedia/Vladimir Galantsev og digi.no

Microsoft kom denne uken med et kodebidrag til den åpen kildekode-baserte nettlesermotoren WebKit, et prosjekt som ble startet av Apple som med utgangspunkt i KHTML- og KJS-bibliotekene til KDE. WebKit benyttes som kjent i Apple nettleser, Safari, men også i en rekke andre nettlesere, inkludert Google Chrome og standardnettleserne i WebOS, BlackBerry OS, Android og Symbian S60. WebKit brukes også som nettlesermotor i flere forskjellige utviklerrammeverk, inkludert Qt.

Bidraget fra Microsoft utgjør en svært tidlig og uferdig implementering av den foreslåtte webstandarden Pointer Events.

Pointer Events er egentlig det andre forsøket på å få til en W3C-webstandard for håndtering av hendelser (events) knyttet til både berøringsskjermer og andre typer pekeenheter. Ifølge Ars Technica har det første forsøket, Touch Events, i praksis strandet fordi Apple ikke har vært villig til å tilby en royaltyfri lisens til de berørte patentene og patentsøknadene, noe som kreves for at noe skal bli godkjent som en W3C-standard. Det har ikke hindret at mange nettsteder har tatt i bruk Touch Events i websider beregnet for enheter med berøringsskjerm, og mange nettlesere støtter dette.

Grunnen til at Microsoft nå presser på med Pointer Events, er at så mange berøringstilpassede websider bare er tilpasset for WebKit-baserte nettlesere og Touch Events, men ikke for Internet Explorer, som ikke har noen støtte for Touch Events-utkastet.

Ifølge Ars Technica ble Touch Events modellert på det proprietære berørings-API-et som først ble implementert i Safari for iPhone. Spesifikasjonen ble dog skrevet uten at Apple var involvert.

Bred støtte
Microsoft har med Pointer Events forpliktet seg til å tilby royaltyfri lisens til de berørte åndsverk, og det videre arbeidet med spesifikasjonsutkastet blir nå gjort av W3Cs Pointer Events Working Group, hvor det er medlemmer fra blant annet Google, Mozilla, Microsoft, Opera, jQuery, Zynga og Nokia.

Apple har derimot ikke ønsket å bidra til denne spesifikasjonen heller. En årsak som har blitt oppgitt, er at selskapet (eller i alle fall selskapets Benjamin Poulain) synes at hele premisset for spesifikasjonen er en dårlig idé. Pointer Events skal være maskinvareagnostisk i forhold til hva slags type pekedata som skal håndteres, og skal støtte ikke bare flerberøringskjermer, men også bruk av for eksempel stylus eller mus.

– I virkeligheten er det ingen som virkelig spør etter dette, fordi det er en forferdelig idé. Du kan allerede enkelt forene penn, berøring og mus ved å skrive svært lite JavaScript, men det er bare nyttig i noen svært få tilfeller, skriver Poulain.

Google er derimot positive til at støtte for Pointer Events implementeres i WebKit og senere Chrome. Kodebidraget fra Microsoft er et første skritt på veien mot dette.

IE10 støtter allerede Microsofts utkast til Pointer Events, og det samme vil trolig de fleste andre nettlesere gjør på på sikt. Men dersom Apple velger å ignorere Pointer Events, kan det føre til betydelig merarbeid for webutviklere som skal lage websider og -applikasjoner med berøringsstøtte.

    Les også:

Les mer om: