Microsoft bidrar til Firefox

Viktig å få bred støtte for egen webteknologi.

Microsoft bidrar til Firefox
Microsoft ønsker at blant annet Firefox skal få støtte for webteknologien Pointer Events, som er et felles programmeringsgrensesnitt for ulike typer pekerenheter, inkludert berøringsfølsomme skjermer. Bilde: PantherMedia/Vladimir Galantsev og digi.no

Microsoft har gjennom datterselskapet Microsoft Open Technologies innsett at det å bidra til andres åpen kildekodeprosjekter kan være en effektiv måte å oppnå bred støtte for selskapets egne løsninger. I alle fall innen de plattformer som Microsoft faktisk ønsker bred støtte.

Web er en slik plattform, etter at Microsoft til slutt fant ut at støtte for webstandarder er tingen. Internet Explorer har gått fra å være webutviklernes hatobjekt nummer én til en nettleser som det er relativt enkelt å forholde seg til.

Microsoft har også utviklet nye webteknologier som selskapet ønsker at skal fungere på tvers av alle nettlesere. Pointer Events, en foreslått webstandard som er maskinvareagnostisk ovenfor pekerenheter, er et eksempel på dette. Teknologien støttes av Internet Explorer, men Microsoft ønsker tydelig at også konkurrerende nettlesere implementerer Pointer Events, og det raskt.

Derfor har Microsoft Open Technologies bidratt med prototype-kode for Pointer Events til både WebKit, som brukes av Safari, og til Blink, som brukes av Chrome og snart også Opera.

Firefox
Denne uken kunngjorde Microsoft at selskapet har kommet med et tilsvarende, innledende kodebidrag til Mozillas Firefox. Selskapet opplyser at det har til hensikt å fortsette å samarbeide med fellesskapene til Blink, WebKit og Mozilla.

Nå er det ikke gitt at kodebidragene blir godtatt, men de fleste aktørene, bortsett fra Apple, ser ut til å mene at Pointer Events er en god idé.

Noe som er litt spesielt ved denne saken, er at Microsoft promoterer en webteknologi som ikke er en endelig webstandard. Selskapet har tidligere gjort vist at det er lite interessert i å støtte uferdige standarder med Internet Explorer, slik IE10 gjør med Pointer Events.

Forskjellen er selvfølgelig at dette er selskapets egen teknologi, selv om spesifikasjonen forfattes i samarbeid med Mozilla. Dersom den noen gang skal bli en offisiell W3C-standard, må spesifikasjonen allerede være implementert i minst to klienter. Og til det trenger Microsoft hjelp fra i alle fall én av konkurrentene.

    Les også:

Les mer om: