Microsoft bidrar til Google Chrome

Ønsker bredere støtte for kommende webstandard.

Microsoft bidrar til Google Chrome
Det er bedre støtte for flerberøringsgrensesnitt som Microsoft nå oppmuntrer Google til å få på plass. Bilde: PantherMedia/Vladimir Galantsev og digi.no

Selv om Microsoft ikke selv tilbyr noen av sine hovedprodukter med fri og åpen kode, så har selskapet fått øynene opp for at en slik tilnærming kan gi visse fordeler.

I forrige uke kunngjorde Scott Blomquist i datterselskapet Microsoft Open Technologies at selskapet har til hensikt å implementere Pointer Events-spesifikasjonen i Chromium, som er åpen kildekode-prosjektet som Google Chrome er basert på.

Pointer Events-spesifikasjonen skal gjøre det enklere for webutviklere å forholde seg til at brukere kan benytte ulike typer maskinvare for å peke på skjermen, inkludert mus, penn eller berøringsskjerm. Spesifikasjonen er allerede implementert i Internet Explorer 10, men ikke i noen andre nettlesere. I W3C har spesifikasjonen nå status som kandidatanbefaling.

Nå er dette ikke første gang at Microsoft vil bidra med kode for å få Pointer Events implementert i andre nettlesere. I desember i fjor bidro selskapet med kode til WebKit-motoren.

Men siden da har situasjonen blitt betydelig endret fordi Chrome, som ifølge Google selv er verdens mest brukte nettlesere med 750 millioner aktive brukere per måned (på pc, nettbrett og mobil), har meldt overgang fra WebKit til Blink. Dette er Google egen nettlesermotor, også opprinnelig den basert på WebKit, men tydeligvis uten den koden som Microsoft bidro med i desember.

Hvilken framtid Pointer Events-koden har i WebKit, er uklart, for Apple har vært negative til det hele. Google er derimot positive.

– Vi kommer til å begynne å få på plass noe eksperimentell støtte for Pointer Events i Blink, fortalte Chrome-utvikle Rick Byers i Google til CNET i forrige uke.

– Forhåpentligvis vil vi se dette i Chrome en gang i framtiden. IE10 har en del touch-funksjonalitet som er temmelig fin. Vi snakker med Microsoft om dette, la Byers til. Men kan ikke garantere at kodebidraget som Microsoft planlegger å komme med, vil bli akseptert.

    Les også: