Microsoft-Bill fortsatt rikest i krympende kakseflokk

(NTB-AFP): De rike blir fattigere, og det blir færre av dem. Den globale flokken av milliardærer krymper raskt, men IT-kongen Bill Gates er fortsatt rikest av dem som er igjen.

Mens verden hadde 538 milliardærer – regnet i dollar – i 2001, falt tallet i fjor til 497, og nå er det helt nede i 476, skriver det amerikanske forretningsbladet Forbes. Utviklingen faller sammen med en vedvarende nedgang på verdens børser.

Men Bill Gates har fortsatt til salt i maten. Den nå 47 år gamle grunnleggeren av programvareselskapet Microsoft har ifølge Forbes en formue på anslagsvis 40,7 milliarder dollar, eller 293 milliarder norske kroner.

Det betyr at Gates har tapt over 12 milliarder dollar, 86 milliarder kroner, siden i fjor. Nummer to på Forbes-listen, den legendariske investoren Warren Buffet, har tapt 4,5 milliarder det siste året og eier nå 30,5 milliarder dollar (220 milliarder kroner).

Nummer tre på listen er brødreparet Karl og Theo Albrecht, som eier den store tyske supermarkedkjeden Aldi. Nummer fire er Paul Allen, som grunnla Microsoft sammen med Bill Gates, og nummer fem den saudiarabiske fyrsten Alwaleed Bin Talal Alsaud.

På sjetteplass ligger Gates’ erkerival Larry Ellison i datakonsernet Oracle. Sjuende til og med ellevte plass besettes av arvingene til den amerikanske butikkkjeden Wal-Mart, Alice, Helen, Jim og S. Robson Walton.

Den svenske Ikea-grunnleggeren Ingvar Kamprad forsvarer skandinaviske rikingers ære, med en formue tilsvarende 13 milliarder dollar eller 93,5 milliarder kroner. En annen svenske, Tetrapak-arvingen Birgit Rausing, ligger hakk i hæl med 12,9 milliarder dollar.

Ett navn som mangler på årets liste, er Leo Kirch, den tyske mediemagnaten som før har vært et velkjent ansikt i den globale rikmannsklubben. Kirchs formue var ifølge Forbes for tre år siden på 11,5 milliarder dollar eller 82,5 milliarder kroner. Men etter storstilte feilinvesteringer, iherdig gjeldsoppbygging og generelt rotete forretningsførsel er tallet nå redusert til temmelig nøyaktig null.

Sånn kan det gå.

Les mer om:
;