Microsoft blir friprog-distributør

WordPress er et av flere programmer som nå får drahjelp av Microsoft.

Microsoft blir friprog-distributør

WordPress er et av flere programmer som nå får drahjelp av Microsoft.

Uttrykket LAMP kjennes av alle som driver med webutvikling. Dette er en forkortelse for Linux, Apache, MySQL og et trekløver bestående av skriptspråkene PHP, Perl og Python. LAMP er en svært populær plattform for publisering på weben. Mange av verdens største nettsteder er i utgangspunktet basert på nettopp LAMP, ofte fordi det er billig og forholdsvis enkelt å komme i gang.

Mange har også utviklet mer komplette løsninger som er basert på LAMP. En rekke av disse tilbys som fri programvare. Dette kan være alt fra rene publiseringssystemer til mer spesialiserte systemer for feilhåndtering eller regnskap.

Mens Microsoft tidligere var en sterk motstander av åpen kildekode, har selskapet tilsynelatende endret litt syn de siste årene. Selskapet tilbyr nå selv enkelte produkter med en åpen kildekode-lisens og støtter har laget egne implementeringer av blant annet språkene Python og Ruby.

Selskapet har også lenge ønsket å lokke til seg mange av dem som i dag foretrekker LAMP-stakken framfor en løsning delvis basert på Microsofts egne systemer. Denne kombinasjonen kalles ofte (og kanskje litt slemt) for WIMP (Windows, IIS, MySQL, PHP, Perl, Python).

Et nytt tegn på at dette fortsatt er Microsofts ønske, er et nytt verktøy Microsoft denne uken gjorde tilgjengelig i en betaversjon. Det kalles Web Application Installer og skal være designet for å hjelpe brukere av Windows Server 2008 eller Vista med å installere og kjøre noen av de mest brukte webapplikasjonene som tilbys fritt fra andre leverandører.

I første omgang støttes sju ulike produkter, hvorav fem er basert på PHP. De øvrige er basert på ASP.Net. Et flertall av produktene benytter MySQL som databasesystem, ett system støtter kun SQL Server, mens de øvrige støtter både MySQL og SQL Server.

De kanskje mest kjente av produktene som nå støttes, er bloggsystemet WordPress, publiseringssystemet Drupal, diskusjonsforumløsningen phpBB og portalløsningen DotNetNuke. Men felles for alle produktene er at de er basert på åpen kildekode.

Microsoft Web Application Installer - installasjon av Drupal
Microsoft Web Application Installer - installasjon av Drupal

Web Application Installer (Web AI) skal hjelpe brukeren med å installere ett eller flere av disse systemene på Windows Server. Dette skal kun kreve noe få klikk fra brukere. Web AI vil da sjekke at de nødvendige forutsetningene er på plass, laste ned applikasjonene fra prosjektnettstedene, lede brukeren gjennom grunnleggende konfigusjonsinnstillinger og installere programvare på serveren.

Rent fysisk er det ikke Microsoft som distribuerer disse åpen kildekode-baserte produktene, men at Web AI vil kunne bidra vesentlig til utbredelsen av disse produktene på Windows-plattformen, er det liten tvil om. I praksis sier Microsoft nå at dette er produkter selskapet kan anbefale sine kunder.

Betaversjonen av Web AI kan lastes ned fra denne siden. Der finnes også mer informasjon om løsningen og produktene den støtter.

    Les også:

Til toppen