BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft blir tøff innen beslutningsstøtte

«Performance­point» kommer til høsten: Gartner mener det gir svært mye, til en sensasjonelt lav pris.

12. juni 2007 - 10:51

Microsoft har lenge varslet mer avanserte løsninger innen beslutningsstøtte – BI eller «business intelligence». Et nøkkelledd ble kunngjort i juni i fjor: «Microsoft Office PerformancePoint Server 2007» er en integrert applikasjon for overvåking, analyse og planlegging, med alle typiske hjelpemidler som scorecard, dashbord, og rapporter, og i tillegg integrasjon mot andre Microsoft-produkter, det vil si oppover mot spesielt Excel, og nedover mot databasen SQL Server som også gjennomgår en drastisk omlegging.

    Les også:

Nå nærmer det seg en formell lansering av Performancepoint: Det offisielle tidspunktet er annet halvår 2007. Analytikere som Gartner tror på en gang i fjerde kvartal. En «release candidate» ventes å være klar innen utgangen av september.

I våres ble testprogrammet for Performancepoint kraftig utvidet, til å omfatte 6000 mellomstore og store bedrifter, blant dem bygningsentreprenøren Skanska. Erfaringene ble presentert på en konferanse i mai, der også prisstrukturen ble kunngjort.

Microsoft har brukt Performancepoint internt i over et år, og toppsjef Steve Ballmer bidro under konferansen med å demonstrere hvordan han brukte verktøyet.

Internasjonale konsulentselskaper som Accenture, Capgemini og Tata skal fronte Performancepoint i markedsføringen mot store bedrifter: Produktets opprinnelige SMB-profil er kraftig nedtonet. Avanade, fellesselskapet til Accenture og Microsoft, legger om sine egne BI-løsninger for å dra nytte av funksjonene i Performancepoint.

I forrige uke publiserte analyseselskapet Gartner en rapport om Performancepoint, delvis basert på Microsofts konferanse i mai: Microsoft Office PerformancePoint Server 2007 Coming Soon to a Desktop Near You.

Gartner ser på Performancepoint som en suite for «corporate performance management» eller CPM, altså for bedriftsledelse og beslutningsstøtte. Selv om det er Microsofts første produkt av denne typen, mener Gartner at Performancepoint «har potensialet til å konkurrere med CPM-suitene rettet mot mellomstore og store bedrifter».

Det er noen få funksjonelle mangler med Performancepoint sammenliknet med de mer erfarne konkurrentene, men Gartner mener dette har mindre betydning, spesielt for bedrifter som allerede har satset stort på Microsofts teknologi. Performancepoint mangler lønnsomhetsmodellering, og er ikke så avansert som konkurrentene innen strategistyring og finansiell konsolidering.

– [Verktøyet] har likevel tilstrekkelig bredde for at den bør vurderes av enhver organisasjon hvor budsjettering, planlegging og prognoser har avgjørende betydning for CPM-evalueringen.

En særlig fordel for Microsoft i konkurransen blir det Gartner kaller en «aggressiv prismodell»: 20.000 dollar per server, med kapasitet til å støtte flere hundre brukere, og 195 dollar per klient.

Microsofts uttalte motiv med denne prisstrukturen er å sikre at medarbeidere på alle nivåer i en bedrift kan gjøres til Performancepoint-brukere, og bidra til den helhetlige driften.

Noen av funksjonene i Performancepoint er hentet fra andre Microsoft-produkter: Business Scorecard Manager vil for eksempel opphøre som eget produkt når Performancepoint kommer på markedet.

Andre funksjoner er hentet fra produkter Microsoft har kjøpt: Analyse og rapportering er håndtert av teknologi utviklet av ProClarity.

Gartner mener at tre typer organisasjoner bør vurdere å gå over til Performancepoint:

  • Mellomstore selskaper som vil bytte ut Excel med fullverdig CPM
  • Store bedrifter med stort innslag av Microsoft-teknologi
  • Store bedrifter som vurderer CPM bør se på Performancepoint opp mot konkurrenter som Oracle, Hyperion og Cognos.

Selv om Performancepoint får et godt skussmål, tror ikke analyseselskapet at Microsoft vil greie å skyve til side etablerte CPM-aktører. Derimot vil Microsoft ganske sikkert innen 2009 ha etablert seg som en «troverdig» aktør innen CPM.

Performancepoint har i over et år hatt egne nettsider: Microsoft Office PerformancePoint Server 2007.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.