AVTALER & KONTRAKTER

Microsoft casher inn på Android

Har sikret seg lisensavtaler for over halvparten av alle solgte enheter.

Microsoft-sjef Steve Ballmer har grunn til å være fornøyd med inntektene fra Android, mens han venter på at Windows Phone skal gi avkastning.
Microsoft-sjef Steve Ballmer har grunn til å være fornøyd med inntektene fra Android, mens han venter på at Windows Phone skal gi avkastning. Bilde: Reuters
24. okt. 2011 - 09:58

Googles operativsystem Android har for lengst etablert seg som det dominerende operativsystemet på smartmobiler.

Nylig kunngjorde Google-sjef Larry Page at det nå finnes mer enn 190 millioner Android-baserte enheter i bruk. Annonser vist på disse skal stå for rundt 7 prosent av søkegigantens inntekter, ifølge avisen The Guardian.

Men Google, som gir bort programvaren til produsenter av telefoner og nettbrett, er ikke den eneste som tjener fett på Android.

Android seiler opp som en solid inntektskilde også for konkurrenten Microsoft. Gjennom stadig flere patentavtaler tjener de gode penger på fremveksten av Android-plattformen.

Tjener milliarder

For én måned siden beregnet analytikere i Goldman Sachs at Microsoft frem mot neste sommer vil tjene drøyt 2,6 milliarder kroner på Android.

Men etter det har programvarekjempen sikret seg ytterligere patentavtaler. Følgelig øker inntektene.

Senest på søndag, da Microsoft kunngjorde sin ellevte patentkontrakt med leverandører av Android-basert elektronikk. Den siste avtalen er med taiwanske Compal, som produserer smarttelefoner og nettbrett på ordre fra tredjepart for 28 milliarder dollar i året.

Detaljene i avtalen holdes hemmelig, og følgelig er det fortsatt ikke offentlig kjent hvilke rettigheter den berører. Partene antyder at Microsoft vil motta godtgjøring for hver eneste Android- eller Chrome-basert enhet de leverer.

Annenhver Android-enhet

Fra før har Microsoft sikret seg andre lignende avtaler med Samsung, HTC, Acer, Wistron, Quanta Computer, Velocity Micro, Itronix, General Dynamics, Onkyo og ViewSonic.

Microsoft oppgir at de nå har lisensavtaler som favner over halve Android-markedet, både for produsenter av enheter for tredjepart, samt for selskaper á la Samsung som produserer egne enheter med operativsystemet.

Allerede i sommer hevdet enkelte at Microsoft nå tjener mer på Android enn på sitt eget operativsystem til mobiltelefoner, Windows Phone.

- Vi er stolte av den vedvarende suksessen som vårt lisensieringsprogram for å løse problemstillinger ved immatrielle rettigheter knyttet til Android og Chrome medfører, uttaler Microsofts juridiske direktør Horacio Gutierrez.

Google har protestert kraftig på Microsofts praksis, som de oppfatter som utpressing.

- Dette er den samme taktikken vi stadig vekk seg fra Microsoft. I mangel av suksess i smartmobilmarkedet, tyr de til juristiske grep for å presse ut profitt fra andres prestasjoner og til hinder for innovasjonstakten, uttalte Google tidligere i høst, da det ble kjent at Samsung betaler Microsoft for lov til å bruke Android-plattformen.

 <i>Bilde: Microsofts Technet</i>
Bilde: Microsofts Technet
 <i>Bilde: Microsofts Technet</i>
Bilde: Microsofts Technet
Microsoft har nå sikret seg 11 lisensavtaler om Android (grønne piler). De røde pilene viser pågående søksmål. <i>Bilde: Microsofts Technet</i>
Microsoft har nå sikret seg 11 lisensavtaler om Android (grønne piler). De røde pilene viser pågående søksmål. Bilde: Microsofts Technet

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.