BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft: Datamaskin til lomme og bil

Microsoft vil med det første spesifisere to nye små datamaskintyper under Windows CE: lommemaskinen PalmPC og AutoPC som skal spesielt tilpasses bilers instrumentbord.

Eirik Rossen
8. jan. 1998 - 15:04

PalmPC karakteriseres av informerte journalister som en etterlikning - i både navn, størrelse og format - av PalmPilot til 3Coms datterselskap Palm Computing. I USA har PalmPilot endelig satt fart på salget av datamaskiner i lommeformat. Microsoft ønsker selvsagt ikke å avholde seg fra å tappe et lovende marked. Kunngjøringen er ventet i forbindelse med Consumer Electronics Show i Las Vegas som åpner denne uka.

Ifølge IDC er det nå solgt en halv million apparater med Windows CE, en lettversjon av Microsofts operativsystem spesielt beregnet på bærbare og forbrukerapparater. Til sammenlikning er det solgt en million eksemplarer av PalmPilot siden starten i april 1996.

Wall Street Journal sier Microsoft ikke har villet klargjøre om "PalmPC" betegner et eget apparat eller en kategori med ulike produkter. Det som er klart, er at Microsofts apparat, i likhet med PalmPilot - og i motsetning til andre Windows CE-baserte lommemaskiner - ikke har tastatur, men styres ved hjelp av en lyspenn. Andre spesifikasjoner er en 32 biters prosessor, en utgang for kobling til PC og et lite spor for minikort med f.eks. modem.

Blant mulige produsenter nevnes Uniden, Casio, Philips, LG Electronics, FIC/Everes og Palmax. Prisnivået ventes å ligge fra 300 til 500 dollar, mot 250 til 370 dollar for PalmPilot. Ifølge Wall Street Journal skal Uniden kunngjøre sitt produkt i annet kvartal, og ha det markedsklart innen årsskiftet.

AutoPC skal være på størrelse med en bilradio, for å installeres i bilen på vanlig måte. Den skal kombinere planleggingsprogramvare med personsøker, radio og CD-spiller, og den skal lystre stemmekommandoer for å bytte kanal, slå CD-en av og på og lytte til elektronisk post.

Craig Mundie, Microsofts ansvarlige for forbrukerprodukter, sier til Bloomberg News at noen bilprodusenter planlegger å tilby AutoPC som ekstrautstyr til modeller som skal markedsføres fra sommeren 1999. Til CNN sier Mundie at ytterligere funksjonalitet ikke vil omfatte stemmestyrt Internett-streif under kjøring, men heller integrering med mobiltelefon og bilens egne datasystemer, for eksempel for å varsle muntlig om funksjonelle problemer. Blant produsenter av AutoPC nevnes Clarion. Prisnivået vil ligge rundt 1000 dollar.

Mundie sier at både PalmPC og AutoPC kjennetegner den nye "mobile livsstilen" som Microsoft ønsker å fremme.

Representanter for 3Com og Palm Computing har klaget formelt til Microsoft over det de mener er bevisst bruk av en produktbetegnelse som ligger så nært opptil deres PalmPilot som mulig. I samtaler med flere presseorganer har de antydet at navnetvisten kan ende i retten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.