SIKKERHET

Microsoft deaktiverer Office-funksjon for å forhindre nye angrep

Utnyttes av skadevare.

ILLUSTRASJONBILDE: Microsoft har av sikkerhetsårsaker deaktivert støtte for DDE-teknologien i alle nyere utgaver av Word. Bildet viser en samhandlingsfunksjon i Word 2016.
ILLUSTRASJONBILDE: Microsoft har av sikkerhetsårsaker deaktivert støtte for DDE-teknologien i alle nyere utgaver av Word. Bildet viser en samhandlingsfunksjon i Word 2016. Skjermbilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2017 - 09:59

Da Microsoft i forrige uke kom med sikkerhetsoppdateringer til selskapets programvareprodukter, ble det også rulle ut en oppdatering som rett og slett skrur av støtten for teknologien Dynamic Update Exchange (DDE) i alle nyere utgaver av Word, også inkludert Word 2007, som Microsoft egentlig ikke støtter lenger.

DDE gjør det blant annet mulig for Office-applikasjonene å laste data fra filene til andre Office-applikasjoner, for eksempel Excel-regne-ark i Word-dokumenter. 

Egentlig er DDE en gammel teknologi som i stor grad har blitt erstattet av OLE (Object Linking and Embedding). Men DDE støttes fortsatt av Office-produktene. 

Feil eller feature?

I oktober i år publiserte Sensepost detaljer om hvordan DDE gjør det mulig å kjøre kode i Word uten å bruke verken makroer eller å utnytte minnekorrumpering. Men ifølge Bleeping Computer ble ikke problemet ansett som en virkelig sårbarhet av blant annet Microsoft. I stedet ble det hele omtalt som en ønsket funksjonalitet som ble misbrukt til distribusjon av skadevare. Dessuten viser Office-produktene en advarsel før de integrerte filene åpnes. 

Men i ettertid har Microsoft altså skiftet mening, trolig fordi teknikken blir benyttet i faktiske angrep. 

Microsoft har ikke deaktivert DDE i Excel, Outlook og Publisher. Microsoft anbefaler brukere av disse applikasjonene om å lese disse rådene, hvor det også er beskrevet hvordan DDE-funksjonaliteten kan deaktiveres også i disse applikasjonene. 

Microsoft har på denne siden også oppgitt informasjon om hvordan DDE-funksjonen i Word kan aktiveres igjen, dersom noen skulle ha behov for dette.

Leste du denne? Hackernes favorittverktøy følger med Windows. Du bør kanskje fjerne dette programmet (Digi ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.