SIKKERHET

Microsoft deaktiverer Office-funksjon for å forhindre nye angrep

Utnyttes av skadevare.

ILLUSTRASJONBILDE: Microsoft har av sikkerhetsårsaker deaktivert støtte for DDE-teknologien i alle nyere utgaver av Word. Bildet viser en samhandlingsfunksjon i Word 2016.
ILLUSTRASJONBILDE: Microsoft har av sikkerhetsårsaker deaktivert støtte for DDE-teknologien i alle nyere utgaver av Word. Bildet viser en samhandlingsfunksjon i Word 2016. Skjermbilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2017 - 09:59

Da Microsoft i forrige uke kom med sikkerhetsoppdateringer til selskapets programvareprodukter, ble det også rulle ut en oppdatering som rett og slett skrur av støtten for teknologien Dynamic Update Exchange (DDE) i alle nyere utgaver av Word, også inkludert Word 2007, som Microsoft egentlig ikke støtter lenger.

DDE gjør det blant annet mulig for Office-applikasjonene å laste data fra filene til andre Office-applikasjoner, for eksempel Excel-regne-ark i Word-dokumenter. 

Egentlig er DDE en gammel teknologi som i stor grad har blitt erstattet av OLE (Object Linking and Embedding). Men DDE støttes fortsatt av Office-produktene. 

Feil eller feature?

I oktober i år publiserte Sensepost detaljer om hvordan DDE gjør det mulig å kjøre kode i Word uten å bruke verken makroer eller å utnytte minnekorrumpering. Men ifølge Bleeping Computer ble ikke problemet ansett som en virkelig sårbarhet av blant annet Microsoft. I stedet ble det hele omtalt som en ønsket funksjonalitet som ble misbrukt til distribusjon av skadevare. Dessuten viser Office-produktene en advarsel før de integrerte filene åpnes. 

Men i ettertid har Microsoft altså skiftet mening, trolig fordi teknikken blir benyttet i faktiske angrep. 

Microsoft har ikke deaktivert DDE i Excel, Outlook og Publisher. Microsoft anbefaler brukere av disse applikasjonene om å lese disse rådene, hvor det også er beskrevet hvordan DDE-funksjonaliteten kan deaktiveres også i disse applikasjonene. 

Microsoft har på denne siden også oppgitt informasjon om hvordan DDE-funksjonen i Word kan aktiveres igjen, dersom noen skulle ha behov for dette.

Leste du denne? Hackernes favorittverktøy følger med Windows. Du bør kanskje fjerne dette programmet (Digi ekstra)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.