Microsoft deler ut skjermleser

Men krever at brukerne har nyere Office-versjon.

Microsoft deler ut skjermleser
Hjelpemidler som skjermlesere og leselist gjør det enklere for blinde og svaksynte bruke kan bruke vanlige datamaskiner. Bilde: PantherMedia / Helder Almeida

Microsoft og GW Micro kunngjorde denne uken et partnerskap som innebærer at skjermleseren Window-Eyes gjøres fritt tilgjengelig for brukere av Microsoft Office 2010 og nyere. Dette inkluderer også Office 365, men ikke Office for Windows RT.

Window-Eyes støtter i alle fall Office-applikasjoner som Word, Excel, PowerPoint, OneNote og Outlook, men også annen programvare. Den er tilgjengelig på 17 ulike språk, inkludert norsk.

Det er ukjent hvilke økonomiske betingelser som ligger til bunn avtalen. GW Micro er på ingen måte noen nykommer i markedet. Selskapet har tilbudt hjelpemidler til blinde og svaksynte siden selskapet ble etabler i 1990. Den første versjonen av Windows-Eyes kom i 1995.

Gratisversjonen av Window-Eyes er ikke helt identisk med det produktet GW Micro tar betalt for. Betalversjonen inkluderer blant annet talesynthesizerne Eloquence og Vocalizer, brukerguider og veiledninger med lyd, punktskrift og store fonter, fri support og annonsefri tilgang til GW Micros tilpassede Skype-klient, GWConnect.

Window-Eyes kan lastes ned fra denne siden.

Det finnes forøvrig en helt gratis skjermleser til Windows. Den heter NVDA (Non-Visual Desktop Access) og er tilgjengelig her. Den er også oversatt til norsk.

    Les også: