Microsoft deler ut virtualisering til PC-en

Microsoft deler ut virtualisering til PC-en

Nå kan alle laste ned Microsoft Virtual PC gratis og kjøre flere operativsystemer på PC-en samtidig.

Microsoft annonserte onsdag at selskapet har gjort Virtual PC 2004 fritt tilgjengelig. Dette er et produkt som gjør det mulig for Windows-brukere å kjøre flere operativsystemer på en PC samtidig. Det har fram til nå kostet penger, men delvis konkurrerende produkter fra VMware og delvis XenSource har lenge vært fritt tilgjengelige. Det er nok også årsaken til at Microsoft går til dette skrittet, selv om Microsoft skriver at årsaken skal være at alle de andre kompatibilitetsproduktene til selskapet blir tilbudt gratis, og da virket det ikke fornuftig å ta betalt for Virtual PC.

Tidligere har selskapet også gjort serverutgaven, Virtual Server 2005, til et gratisprodukt.

Det ser ikke ut til at Mac-utgaven av Virtual PC også er blitt gratis.

Virtual Server funger ganske enkelt ved at den installeres på vanlig PC med Windows 2000 eller nyere og helst en del minne tilgjengelig. Når programmet startes, opprettes en virtuell datamaskin i et eget vindu. Den består av virtuelle utgaver av PC-komponenter som støttes av en rekke operativsystemer, inkludert flere Windows-versjoner og Linux. Brukeren kan opprette forskjellige profiler av den virtuelle PC-en og installere operativsystemene omtrent på samme måte som med en fysisk maskin. Forskjellen er at det hele lagres i virtuelle harddisker, som egentlig er store filer på den fysiske harddisken. Det er ikke nødvendig å opprette egne partisjoner eller lignende for å benytte en virtuell PC.

    Les også:

Det kan være mange tilfeller hvor bruk av en virtuell PC kan være nyttig. Mange vanlige brukere vil ønske å teste alternative operativsystemer, men kvier seg for å gjøre endringer i partisjonsinndelingen på den fysiske harddisken. Andre, for eksempel utviklere, vil kunne ønske å teste programvaren sin i forskjellige versjoner av operativsystemet, mens en tredje gruppe kanskje ønsker å kjøre programvare som kun støttes av et eldre operativsystem. I alle de tre tilfellene kan en virtualiseringsløsning være et godt alternativ.

I forbindelse med annonseringen av at Virtual PC 2004 SP1 er blitt gratis, skriver selskapets representant at Microsoft planlegger å utgi Virtual PC 2007 i løpet av neste år. Også denne versjonen vil tilbys gratis. Den skal støtte Windows Vista.

I den samme annonseringen forteller Microsoft også at Windows Vista Enterprise-kunder vil kunne installere inntil fire kopier av operativsystemet på en PC med en enkelt bruker. Dette kan gjøres enten på den fysiske maskinen eller i en virtualiseringsløsning fra enten Microsoft eller andre leverandører.

Mer informasjon og lenker til nedlastingssiden for Virtual PC finnes her.

Til toppen