BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft-dødar nummer 1

Det er ikke mye som holder Bill Gates våken om natten. Sammenslutningen Symbian, som arbeider for å etablere mobiltelefonen som den neste Internett-terminalen, blir imidlertid sett på som en trussel av Microsoft. Nå har det første Symbian-produktet kommet til Norge.

Frode Eriksen
7. sep. 1999 - 12:50

Fremtidens Internett vil i stor grad aksesseres fra mobiltelefoner og andre bærbart utstyr, tror mobiltelefonprodusentene og legger nå bredsiden til får å lansere produkter som kan brukes på Internett som et alternativ til dagens bord- og bærbare maskiner.

Sjef for strategisk markedsføring i Ericsson, Erik Larsen, sier at man nærmer seg en tilværelse hvor mobiltelefonen og Internett blir det samme.

Han sier at dette blir en uslåelig kombinasjon. Andelen datatrafikk i fastnettet er i dag mange ganger større enn tilsvarende for mobilnettet. I Ericsson arbeider man nå med løsningene som skal kunne øke datatrafikken på mobilnettet tilsvarende som på fastnettet, og stikkordet for dette er mobilt Internett.

Larsen sier at en rekke internasjonale forum og grupperinger der maskinvareprodusentene selv lager industristandardene er etablert rundt Ericsson-initierte teknologier, som senere kan brukes i de kommersielle produktene. Symbian har hatt som hovedoppgave å etablere og produsere et operativsystem, basert på britiske Psions system Epoc, som er så lett og enkelt at det kan brukes på en bærbar mobilterminal.

WAP (Wireless Application Protocoll)-protokollen skal sørge for at vanlige Internett-sider skal kunne leses fra mobiltelefonen, mens Bluetooth-teknologien skal sørge for trådløs sammenkobling av ulike typer utstyr innenfor en grense på noen meter.

Ny mobilteknologi som en følge av UMTS (Universal Mobile Telephony System), eller neste generasjon mobiltelefoni vil øke hastighetene på mobilnettet. UMTS kommer om noen år, men allerede neste år vil GPRS (General Packet Radio Service) og HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) ventelig bli implementert av mobilselskapene, noe som vil øke hastigheten i mobilnettet til ISDN-nivå.

Larsen sier at Symbian er laget for å være stabil og beskriver overgangen fra mobiltelefoni til Internett på mobilen, som det samme som overgangen fra DOS til Windows.

- Når det grafiske grensesnittet blir etablert vil vi få samme utvikling på Internett via mobiltelefonen som Internett i det faste telenett har hatt, sier han.

Ericsson har tatt iniativet til flere av de teknologitypene som skal løse en rekke problemer med å ta i bruk mobiltelefonen som Internett-terminal.

Markedsdirektør i Ericsson, Jan Spidsberg kaller WAP for teknologien som bygger bro mellom kravene til Internett-bruk og begrensningene i mobiltelefonen.

WAP forum ble i sin tid etablert av Motorola, Nokia, Ericsson og Unwired Planet (nå Phone.com) og har i dag 90 medlemmer, noe Spidsberg sier gir de facto kontroll over standarden. WAP-medlemmene har ett mål; å gjøre mobiltelefonen til en fullverdig Internett-kanal.

- Vi snakker om et nytt Internett-paradigme, sier Spidsberg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.