BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft donerer kode til Linux-kjernen

Uventet tiltak fra programvaregiganten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juli 2009 - 07:44

Microsoft kunngjorde i et internt intervju i går at selskapet donerer omtrent 20 000 linjer med driverkode til Linux-kjernen. Dette er første gang selskapet har gitt kode direkte til Linux-fellesskapet.

Koden det er snakk om, inkluderer blant annet tre drivere som skal optimalisere kjøring av Linux som en virtuell maskin på toppen av Hyper-V, Microsoft hypervisor, ved at operativsystemet kan kjøres i «enlightened mode». Dette innebærer at Linux gjøres klar over at det kjøres i et virtuelt miljø og dermed henvender seg til blant annet minne og I/O på en mer optimalisert måte.

Linux kan også kjøres uten disse driverne, men da med lavere ytelse.

Tom Hanrahan, direktør for Microsofts Open Source Technology Center, forteller i intervjuet at koden er utgitt under GPLv2-lisensen.

- Kunder har fortalt oss at de ønsker å standardisere på en virtualiseringsplattform og enhetsdriverne for Linux vil hjelpe kunder som kjører Linux med å konsolidere deres Linux- og Windows-servere på én enkelt virtualiseringsplattform og dermed redusere kompleksiteten til deres infrastruktur, sier Hanrahan.

Microsoft har de siste årene blitt mye mer involvert i utvikling og distribusjon av åpen kildekode-programvare, men har fått en noe blandet mottakelse. Mange mener at selskapet fortsatt har til gode å vise at det hele ikke bare et spill for galleriet. Søksmål, som det tidligere i år rammet Tomtom, har blitt trukket fram som eksempel på at det ikke er så mye som har endret seg i Microsofts innstilling til åpen kildekode.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.