BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft donerer kode til Linux-kjernen

Uventet tiltak fra programvaregiganten.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
21. juli 2009 - 07:44

Microsoft kunngjorde i et internt intervju i går at selskapet donerer omtrent 20 000 linjer med driverkode til Linux-kjernen. Dette er første gang selskapet har gitt kode direkte til Linux-fellesskapet.

Koden det er snakk om, inkluderer blant annet tre drivere som skal optimalisere kjøring av Linux som en virtuell maskin på toppen av Hyper-V, Microsoft hypervisor, ved at operativsystemet kan kjøres i «enlightened mode». Dette innebærer at Linux gjøres klar over at det kjøres i et virtuelt miljø og dermed henvender seg til blant annet minne og I/O på en mer optimalisert måte.

Linux kan også kjøres uten disse driverne, men da med lavere ytelse.

Tom Hanrahan, direktør for Microsofts Open Source Technology Center, forteller i intervjuet at koden er utgitt under GPLv2-lisensen.

- Kunder har fortalt oss at de ønsker å standardisere på en virtualiseringsplattform og enhetsdriverne for Linux vil hjelpe kunder som kjører Linux med å konsolidere deres Linux- og Windows-servere på én enkelt virtualiseringsplattform og dermed redusere kompleksiteten til deres infrastruktur, sier Hanrahan.

Microsoft har de siste årene blitt mye mer involvert i utvikling og distribusjon av åpen kildekode-programvare, men har fått en noe blandet mottakelse. Mange mener at selskapet fortsatt har til gode å vise at det hele ikke bare et spill for galleriet. Søksmål, som det tidligere i år rammet Tomtom, har blitt trukket fram som eksempel på at det ikke er så mye som har endret seg i Microsofts innstilling til åpen kildekode.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra